Vpliv nasilja v vizualnih medijih na vedenje mladih - Mrevlje, Urša Petja (Medicinski razgledi, 1997)
Nasilje je v sodoboni družbi vse bolj prisotno. Posledice se kažejo v sivokem številu poškodb in smrtnosti, zaradi česar nasilje postaja tudi velik javnozdravstveni problem. Za raziskavo smo se odločila zaradi dejstva, da je nasilno vedenje pri mladostnikih tudi pri nas ve bolj razširjeno, ter zaradi vpliva medijev, ki prek svojih izraznih možnosti oblikujejo način človekovega dojenja sveta. Glede na dejstva,da imajo mediji v življenju sodobnega človeka in s tem tudi pri psihosocialnem razvoju otrok in mladostnikov vse večji pomen, sem v raziskavi poskušala oceniti vpliv nasilja v medijih na nasilno vedenje mladostnikov. Dvema skupinama mladostnikov (raziskovano skupino je sestavljalo 62 mladostnikov obeh spolov v starosti od 15 do 19 let, gojencev vzgojnih zavodov, kontrolno skupino pa 87 po spolu in starosti usklajenih dijakov srednjih šol) sem dal izpolniti vprašalnik, ki ocenjuje družinske razmere, nasilje v družini, odnos do nasilja, nasilno vedenje, avtoagresivnostin vedenje, povezano z mediji. Razen tega sem za oceno agresivnosti kot osebnostne lastnosti uporabila tudi standardiziran Buss-Durkeejev vprašalnik agresivnosti. Mladostniki iz raskovane skupine so seod svojih vrstnikov v kontrolni skupini statistično pomembno razlikovali po izkušnjah z nasiljem v družini, po lastnem nasilnem vedenju, v odnosu do nasilja, po avtoagresivnosti ter po odzivu, doživljanju inmotiviranosti za sprejemanje nasilja v medijih. Raziskava je pokazala, da so za nasilje v medijih mladostniki z neugodnimi družinskimi iskušnjami in višjo stopnjo agresivnosti kot osebnostne lastnosti sprejemljivejši od vrstnikov, ki so odraščali v ustreznejših razmerah in že primarno niso razvili izrazite negativne agresivnosti. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih.)
Keywords: nasilje; mladostniki; aggressiveness; agresivnost; množični mediji; mass media; družina; family