Obseg varstva pravnih dobrin v deliktnem pravu - Možina, Damjan (Pravni letopis, 2022)
Prispevek podaja kratek pregled slovenskega nepogodbenega odškodninskega prava z vidika varstva različnih pravnih interesov (pravnih dobrin). Nekateri pravni redi omejujejo varstvo nekaterih interesov (dobrin), kar velja zlasti za t. i. čisto premoženje (varstvo pred posegi v premoženje, ki jih ne spremlja poseg v oškodovančevo telo ali lastnino). Iz generalne klavzule francoskega tipa, na kateri temelji slovensko deliktno pravo, takšne omejitve ne izhajajo. Vendar to ne pomeni, da so vse pravne dobrine varovane pod enakimi pogoji. Tudi za slovensko pravo velja, da je za odškodninsko varstvo pred nekaterimi posegi v golo premoženje treba izkazati dodatne predpostavke, na primer nemoralnega ravnanja (nelojalna konkurenca) ali zavestne zlorabe (zloraba pravice). Sodna praksa je po zgledu iz primerjalnega prava razvila institut odgovornosti za strokovno mnenje pod pogojem "specialnega razmerja", v katerem se prejemnik mnenja lahko upravičeno zanese na pravilnost, ponudnik pa to lahko predvidi. V primerih, kjer fizična škoda nastane eni osebi, nato pa se škoda odrazi (tudi) pri drugi osebi (posredna premoženjska škoda), sodna praksa cilja omejitve odgovornosti dosega posredno, preko pojmovanja vzročne zveze (z razlikovanjem neposrednih in posrednih škod).
Keywords: generalna klavzula; nepogodbeno odškodninsko pravo; premoženjska škoda; primerjalno pravo; varstvo pravnih dobrin