Pogostnost bakterijske vaginoze in povezava s prezgodnjim porodom - Novak, Mojca (Medicinski razgledi, 1998)
Bakterijska vaginoza je stanje v nožnici, ko normalno prisotne laktobacile zamenjajo močno pomnožene anaerobne bakterije, Gardnerella vaginalis in Mycoplasma hominis. Je možen vzrok za prezgodnji porod. Bakterijsko vaginozo smo določili klinično in mikroskopsko pri ženskah na treh oddelkih Ginekološkeklinike. Pogostnost bakterijske vaginoze je bila pri 72 nosečnicah v Ambulanti za patološko nosečnost nižja (5,5%) od pogostnosti pri 100 preiskovankah z Dnevne klinike pred umetno prekinitvijo nosečnosti (14,0%) in 13 preiskovankah v Ambulanti za spolno prenosljive bolezni (23,0%). Razlike niso statistično značilne. Večje tveganje za pojav bakterijske vaginoze imajo ženske, ki so imele prvi spolni odnos pred 17. letom (razmerje obetov 3,64; 95% interval zaupanja 2,2-7,1), in ženske, ki pokadijo 15 ali več cigaret na dan (razmerje obetov 7,15; 95% interval zaupanja 1,9-26,0). Bakterijska vaginoza je pri nenosečih ženskah pogostejša kot pri nosečih (razmerje obetov 3,22; 95% interval zaupanja 1,5-6,8) prav tako je vprvem in drugem trimesečju pogostejša kot v pozni nosečnosti (razmerje obetov 2,22; 95% interval nosečnosti 0,9-5,2). Povezava med bakterijsko vaginozo in spolnim vedenjem terkajenjem verjetno obstaja, v nosečnosti lahko spontano mine. Kot presejalnitest bi lahko služila določitev pH in aminskega vonja nožničnega izcedka, za dokončno potrditev je primernejše barvanje razmaza nožničnega izcedka po Gramu. Povezave med bakterijsko vaginozo in pojavov prezgodnjega poroda nismo mogli dokazati zaradi premajhnega števila preiskovank.
Keywords: ginekologija; Vaginosis, bacterial; Risk factors; nožnice; Labor, premature; bakterijske infekcije; Hydrogen-ion concentration; prezgodnji porodi; Vaginal smears; Gardnerella vaginalis; Mycoplasma hominis