Hydrogen technologies in a self-sufficient energy system with renewables - Lacko, Rok (JET on-line, 2013)
Uporaba hibridnih energetskih sistemov s hranjenjem energije v obliki vodika predstavlja možno rešitev samozadostne preskrbe z energijo. V tem prispevku je predstavljena numerična analiza in eksperimentalna evalvacija električne preskrbe referenčnega gospodinjstva v Portorožu izključno na osnovi obnovljivih virov energije (sonce, veter) in z uporabo vodikovih tehnologij (elektrolizer, plinohram, gorivna celica). Za simulacijo obratovanja in določitev optimalne konfiguracije energetskega sistema je bilo uporabljeno programsko okolje HOMER, za eksperimentalno delo pa obstoječi demonstracijski laboratorij z vodikovimi tehnologijami. Optimalna rešitev je izbrana z upoštevanjem geografske lokacije in razpoložljivosti virov energije, dinamiko porabe električne energije ter tehnoloških in ekonomskih značilnosti posameznih komponent. Optimalni energetski sistem z najnižjo neto sedanjo vrednostjo projekta (138.452 EUR) potrebuje za pokritje električne porabe skoraj 8-krat večjo (34 kW) nazivno moč tehnologij obnovljivih virov od maksimalne konične moči (3,8 kW). Eksperimentalno obratovanje potrjuje ustreznost numeričnega modela, saj je razlika v rezultatih majhna (3 %).
Keywords: eksperimentalno vrednotenje; energetski sistemi; experimental evaluation; hydrogen technologies; numerical models; numerični modeli; obnovljivi viri energije; reference households; referenčna gospodinjstva; renewable energy sources; self-sufficient energy systems; vodikove tehnologije