The corrosion behaviour of ferritic stainless steels in alkaline solutions - Kocijan, Aleksandra (Materiali in tehnologije, 2010)
Preučevali smo korozijsko odpornost vzorcev X6Cr17, X2CrTi17 feritnih nerjavnih jekel, hladno valjanega maloogljičnega jekla in krožnega ter prečnega zvara X6Cr17 feritnega nerjavnega jekla v raztopini nefosfatnega detergenta pri pH 10,5 in temperaturi 60 °C. Druga preiskovana raztopina je vsebovala nefosfatni detergent in natrijev perborat tetrahidrat pri pH 11 in temperaturi 90 °C. Rezultati potenciodinamskih meritev so pokazali, da sta korozijsko najbolj obstojna materiala X2CrTi17 in X6Cr17, manj pa obe vrsti zvarov in hladno valjano maloogljično jeklo. Pri povišani temperaturi in z dodatkom natrijevega perborata tetrahidrata se je korozijska odpornost vseh petih vzorcev izrazito zmanjšala.
Keywords: feritna nerjavna jekla; maloogljična jekla; zvari; korozijska odpornost