Prva najdba invazivne brestove grizlice, Aproceros leucopoda (Hymenoptera: Argidae) v Sloveniji - De Groot, Maarten (Gozdarski vestnik, 2012)
Poročamo o prvi najdbi invazivne vrste Aproceros leucopoda v Sloveniji. Značilne izjede listov v t. i. ŽcikcakŽ obliki smo prvič opazili konec septembra 2011 v Rožni dolini pri Novi Gorici. V začetku oktobra smo znamenja napada brestove grizlice našli tudi v Arboretumu Volčji Potok in v Botaničnem vrtu v Ljubljani. Večina odkritih napadenih dreves je poljskih brestov (U. minor), poškodbe pa so bile najdene tudi na golem brestu (U. glabra). Pregledali smo tudi dve lokaciji v Prekmurju, vendar tam nismo našli znamenj napada vrste A. leucopoda. . Opisana je biologija vrste ter možnosti njenega obvladovanja.
Keywords: Hymenoptera; tujerodne vrste; invazivne vrste; Argidae; Aproceros leucopoda; Ulmus spp.; Slovenia; Slovenija