Pripomočki za učinkovito hranjenje - Korelc, Simona (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
Hranjenje je nujno potrebno za preživetje vsakega izmed nas. Motnja hranjenja in požiranja je pri otrocih ali odraslih lahko povezana s slabo prehranjenostjo, z aspiracijami in posledično težavami na področju dihal ter večjim tveganjem za nevarno požiranje. Za doseganje učinkovitosti hranjenja in pitja pri osebah z motnjo hranjenja in požiranja je potrebna pravočasna in ustrezna opredelitev težav, čemur sledi ustrezna celostna timska obravnava. Strokovni timi za (re)habilitacijo Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta - Soča se vključujejo v klinično oceno in obravnavo pri otrocih in odraslih bolnikih. Optimiziranje funkcije hranjenja in požiranja ter oprema z ustreznimi pripomočki sta pomembna pri obravnavi le-teh, saj individualno prilagojena obravnava bolniku omogoča vzpostavitev pogojev za varno požiranje in ga spodbuja pri razvoju samostojnosti.
Keywords: aids; eating disorders; motnja hranjenja; motnje požiranja; multidisciplinary team; Orthotic Devices; pripomočki; swallowing disorder; timska obravnava