The process of devising The Military Strategy of the Republic of Slovenia - Humar, David (Sodobni vojaški izzivi, 2021)
V članku je predstavljen potek priprave predloga Vojaške strategije Republike Slovenije znotraj Slovenske vojske z namenom oblikovanja zgodovinskega spomina in krepitve prepričanja, da sta obramba in varnost stalen proces, ki ne more biti odvisen od vsakodnevnega političnega razpoloženja, temveč mora biti dobro načrtovan, nivojsko in resorno usklajen proces, ki je na koncu zapisan v strategijah. Nato in EU intenzivno sprejemata nove strategije na obrambnem in vojaškem področju. Sledi jima Republika Slovenija z oblikovanjem prvega predloga Vojaške strategije Republike Slovenije. Bistveno vlogo pri oblikovanju predloga strategije do zdaj je imel proces, ki je zagotovil krepitev in sistematizacijo vojaške misli, poenotenje razumevanj znotraj Slovenske vojske in usklajenost z obrambno-vojaškimi dokumenti.
Keywords: military strategy; Military Strategy of the Republic of Slovenia; obrambna strategija; predlog; process of drafting military strategy; Slovenska vojska; vojaška strategija; Vojaška strategija Republike Slovenije