Gostinsko podjetje Vič stoji na trdnih nogah »Naše« Gostinsko podjetje Vič ima kar osem gostinskih lokalov in seveda največ jih je v naši obdni. Malo je občanov - vsaj tistih, Id ne stanu-jejo v oddaljenejših krajevnih skupnostih, ki ne bi poznali nekdanjega Čada oziroma zdaj gostilne Pod Rožnikom, pa Visa, gostilne Pod vrbo, Mirja... V teh časih ni lahko biti gostinec, saj ostaja družini še za kaj bolj pomembnega bolj tnalo denarja in za gostince manjši obisk pomeni tudi manjši zaslužek. Pri Gostinskem podjetju Vič se za zdaj niti ne inorejo pritoževati, čeprav morajo obenem priznati, da se morajo za uspešno konča-no poslovno leto zahvaliti predvsem pridnim ro-kam in koriščenju notranjih rezerv. »Samo višje cene,« je dejal Franc Trampuš, sedanji direktor podjetja, »nič ne opravijo«. Vse kar lahko naredi-jo je, da odženejo goste, zato imamo mi nove, potrjene cenike v »predalu«, ker so cene previ-soke. V zadnjih nekaj več kot treh letih so pri Gostin-skem podjetju Vič obnovili skoraj vse svoje loka-le. Nekatere bolj, druge manj. Načrti so še bolj pogumni, saj se obeta celovita obnova gostilne Pod Rožnikom. Pa pojdimo po vrsti. V gostilni Pod Rožnikom so že obnovljene sanitarije, zgrajena nova hladil-nica z devetimi kubičnimi metri prostornine, odprt nov gostinski prostor s 24 sedeži, zgrajena nova kopalnica za delavce, obnovljena oprema v kuhinjskem delu vrta. Poleg tega je Gostinsko podjetje Vič že odkupilo od PTT obe zgradbi (tudi stari hlev) in vse zemljišče. Hlev bodo pre-novili in pridobili 116 novih sedežev v pritličju, na obnovljenem podstrešju pa bodo uredili tudi mir-no restavracijo za tiste goste, ki bi radi po kosilu še malo v miru posedeli in pokramljali. V njej bo prostora za 127 sedežev. Seveda so to za zdaj načrti, saj bo ta obnova »požrla« veliko denarja, pri vsem pa je treba paziti tudi na to, da bo gostišče tako, da se bo lepo vključilo v park OF. Tudi gostišče Pod Vrbo so v zadnjem času prenovili in stvari uredili tako, da je imelo lani kar 174 odstotkov več prometa kot leto poprej. Ure-jena je Prešernova soba, hrana pa je v glavnem domača, slovenska. Preurejen je tudi Vis, za kate-rega pa so kupili še dodaten prostor od Tiskarne Ljubljana, kjer bo nova restavracija, ki naj bi bila ločena od »šanka«. Sicer pa pri Gostinskem podjetju Vič prodajo zelo veliko hrane - celo več kot pijače. Hrana namreč predstavlja kar 52 odstotkov prometa v lokalih podjetja (v povprečju). V gostilni Pod Rožnikom predstavlja na primer hrana kar 73 odstotkov vsega prometa. Dobra hrana in zmerne cene še vedno pritegnejo goste. Vedno več se v gostiščih ukvarjajo s kuhanjem obrokov za družbeno prehrano in v načrtu za prihodnje je med dmgim tudi to, da bi vsak lokal »prevzel« vso ponudbo za eno delovno organiza-cijo — od družbene prehrane do reprezentance. V letošnji sezoni bodo pri Podjetju spet dobili nazaj okrepčevalnico v Živalskem vrtu, za kar si je direktor Franc Trampuš še posebej prizadeval. Obiskovalcem, ki jih je iz leta v leto več, se da z malo truda marsikaj ponuditi - zadovoljni pa bodo oboji: otroci in starši ter gostinci. Poleg tega bo marsikatera šola pozdravila možnost, da bi gostinci ob organiziranih obiskih živalskega vrta v okviru šolskih izletov poskrbeli tudi za topel obrok šolarjev. Pri Gostinskem podjetju Vič so to pripravljeni narediti v enem od svojih lokalov, ne nazadnje pa bi lahko hrano pripeljali tudi v Žival-ski vrt. Problem je samo v tem, kako bi se z vodstvi šol ali učitelji dogovorili. Najbolje bi bilo seveda, da bi le-ti poklicali.gbstinsko podjetje Vič in povedali svoje želje. Ž dobro voljo in odločnostjo se da res veliko narediti. Franc Trampuš je to dokazal s svojim delom v minulih nekaj več kot treh letih, ko je prevzel vodstvo Gostinskega podjetja Vič. Veliko truda je vložil v to, da bi izboljšal tako ponudbo kot postrežbo in sploh kakovost »svojih« lokalov. Pri tem se je moral spopasti s kadrovskimi vpraša-nji, saj je od osebja v lokalih odvisen zaslužek. V zadnjih letih je tako uspel urediti večino stvari, pravi pa, da so kadri v gostinstvu tisti, ki človeku naredijo največ sivih las. Marsikaterega natakarja je bilo treba zamenjati ali premestiti, vendar je nove dobre ljudi težko dobiti. Štipendirajo vse, ki to le želijo. Poleg tega so se z medobčinsko Gospodarsko zbornico za ljubljansko območje dogovorili, da bodo organi-zirali seminar za kadrovike, kjer bi pregledali, kaj vse se da narediti, da bi lahko usposobili dobre gostinske delavce. Zadnji - lanski - gostmski zbor v Radendh je pokazaL da gostinci »našega« podjetja niti niso za v koš. Ceprav so se tega zbora udeležili prvikrat, so »pobrali« kar precej priznanj. Prislužili so si namreč kar štiri medalje. Vse štiri so srebrne: za kulinariko, za pecivo, za pogrinjek in za skupni nastop. Sodelovali so delavci iz gostilne Marn in Vis. Kaj pa načrti za naprej? Predvsem bi v bodoče radi uredili (seveda morajo prej dobiti vsa soglas-ja in dovoljenja) lokale v Eiprovi 1 in 17. V tem delu mesta naj bi namreč nastalo prijetno zbirali-šče Ljubljančanov in turistov. Urejeni bodo šte-vilni obrtniški in gostinski lokali in še kaj. Vse to se bo seveda dogajalo v okviru prenove stare Ljubljane in z uresničitvijo sedanjih načrtov bo to res najprijetnejši del mesta. Gostinci bodo imeli sčveda pri tem velik delež.