Sinking rivers quality - the Pivka case study - Kogovšek, Janja (Acta carsologica, 1996)
Prispevek obravnava kvaliteto ponikalnice Pivke na ponoru v Postojnsko jamo. Pivka sprejema odpadne komunalne in industrijske vode naselij, od katerih čistijo le odpadne vode Postojne. Z različnimi pristopi pri vzorčevanju so skušali zajeti čim več značilnosti Pivke. Občasna opazovanja so podala nihanja posameznih parametrov in opozorila na kritične situacije, ki nastopajo v zimski in poletni suši zaradi nizkega vodostaja Pivke že v zgornjem delu struge. Kritičnost se odraža v nizki vsebnosti raztopljenega kisika ter prisotnosti organskega onesnaženja. Podrobnejša sistematična opazovanja tekom 24 ur so podala značilnosti kvalitete ob nizkih zimskih in poletnih vodah ter ob naraščanju in upadanju pretoka.
Keywords: kras (geologija); kraške vode; onesnaženost; onesnaževanje voda; Pivka; pollution; ponikalnice