O zgodovinskosti in nezgodovinskosti književnih upodobitev mejnih pojavov - Leskovec, Andrea (Primerjalna književnost, 2014)
Mejne izkušnje lahko razumemo kot antropološko univerzalijo, vendar sta lahko njihovi definicija in vsebina povsem različni. Literarna besedila mejne izkušnje inscenirajo kot transgresijo in transformacijo različnih ureditev, pri čemer nas zanima, v kolikšni meri inscenacija mejnih fenomenov na ravni diskurza sledi bolj ali manj enotni strukturi.
Keywords: literatura; literature; mejna izkušnja; tujost; univerzalnost