Manufacturing and services interactions in international trade and global value chains - Stare, Metka (Teorija in praksa, 2019)
V članku analiziramo vzorce in trende povezav med storitvenimi in predelovalnimi dejavnostmi v mednarodni trgovini. Z uporabo novega koncepta za merjenje mednarodne trgovine na podlagi podatkov o dodatni vrednosti prikažemo stopnjo povezanosti storitvenega sektorja in predelovalnih dejavnosti v dodani vrednosti izvoza obeh sektorjev v EU. Rezultati analize za obdobje 2000-2014 kažejo majhne spremembe v intenzivnosti teh povezav, vendar velike razlike med sektorji. Delež predelovalnih dejavnosti v dodani vrednosti izvoza storitev v EU je v letu 2014 znašal 7 %, delež storitev v dodani vrednosti izvoza predelovalnih dejavnosti pa 34 %. Tuje storitve so v preučevanem obdobju povečale delež v dodani vednosti izvoza predelovalnih dejavnosti v vseh državah EU, pri čemer je bilo povečanje v novih članicah EU, vključno s Slovenijo, še večje. Analiza kaže rastočo vlogo storitev v poslovnih procesih in mednarodni trgovini, kar je smiselno upoštevati pri oblikovanju politik, podjetniških strategij (posebej v predelovalnih dejavnostih) ter v prihodnjih raziskavah mednarodne trgovine. V prehodu na industrijo 4.0 se integracija storitev in predelovalnih dejavnosti še poglablja, saj postajajo predelovalne dejavnosti pri implementaciji novih tehnologij še bolj odvisne od storitev. Zavedanje o rastočem pomenu tujih storitev v dodani vrednosti izvoza pa je posebej pomembno v obdobju rastočega protekcionizma in regionalne koncentracije verig vrednosti.
Keywords: Dodana vrednost; Export; gospodarska diplomacija; International trade; Izvoz; Manufacturing industries; Mednarodna trgovina; Predelovalna industrija; Services; Storitve; Value added