___ 263 ----- Podučne stvari. Zemljepisni in narodopisni obrazi. Nabral Fr. Jaroslav. 83. Razne pijače; čaj in njegovo razprostranjenje. Istega leta so pripeljali Holandezi čaj na angleški trg. In 1660. 1. so uže začeli v Londoau čaj prodajati, Jjer je tega leta izšel zakon, ki odrejuje davek na kavo, čaj in čokolado, ki se na javnih mestih prodajajo. Ker so Holandezi čaj za Angleško še le z drugih rok dobivali, zato je veljal funt čaja 30 gld. v zlatu. To je napotilo indijsko kompanijo, da je dala prinesti s Kitaja 100 funtov najfinejšega čaja. Vse do 1720. 1. se je počasi čaj v Angleškej širil, ker je bil vedno zelo drag, ali pozneje se je popolnoma udomačil. V Danskej je našel čaj velikega ljubitelja v kralju Frideriku III., ki ga nikakor ui hotel pustiti vkljub nasvetu svojega učenega zdravnika, glasovitega botanika Paulia. Vso trgovino s čajem v zahodnej Evropi so imeli sprvega Holandezi v svojih rokah, in da so ga mogli laglje in draže prodajati, lotili so se sredstva, ki so se ga od Portugalcev naučili. Kedar so namreč Portugalci s svojih kolonij pripeljali kako novo stvar na evropski trg, poiskali so vselej po katerega zdravnika in priro-doslovca, in ga dobro plačali, zato da jim je stvar hvalil in priporočal. Tako so sedaj tudi Holandezi poslali po svetu celo množino plačanih slavospevov novej pijači, in naravno, da je čaj brzo našel mnogo ljubiteljev po vsej Evropi. Tako je 1641. 1. začel zdravnik in poslanik Tulpius v Amsterdamu v zvezde kovati to novo pijačo, ki človeka izredno oživlja in razbistruje. Francoski zdravnik Morisset se je zaletel v hvali še dalje. Trdil je, da čaj človeku razum daje. Najbolje je pa vrednost čaja povzdignil nemški zdravnik Bentekoe, kije v nekem spisu dokazoval, da bi človek na dan moral najmanj 100 do 200 čašic čaja popiti, kedar bi hotel, da bode popolnoma zdrav. Pri čaju, veli on, ne samo da državnik v svojem kabinetu mnogo bolje dela, temveč tudi črevljar mnogo lepše delo izgotavlja. Jezuvit Martini je pripovedoval, da Japonci radi čaja ne trpe na kamnu in kostobolju, da čaj ozdravlja neprebavljivost, da umiruje jezo in preganja spanec. In kaka je ta plemenita bilina, dokazuje očividec, ki pripoveduje, da ljudje, ki pobirajo in suše perje, morajo izredno čisti biti, in da ne smejo tri nedelje popreje jesti ne rib ne drugih jedi, od katerih bi jim sapa neprijetno dišala. Tako hvaljena pijača od tako čistega perja je tedaj morala po svetu najti mnogo ljubiteljev, ali to vendar ni motilo odvažnih Bostonskih meščanov, da so 26. febr. 1773. 1. celi tovor, 18.000 funtov čaja, vrgli v morje. Tako so pokazali, da žele se otresti angleškega gospodstva. Ta navada an čaj je bila baklja, ki je podkurila gradjansko vojsko. Trda je bila in nevarna ta vojska, ali naposled je prinesla oslobodjenje Zaveznim državam severne Amerike. 84. Opis, obiranje in pripravljanje čaja. čajev grm. (Thea chinensis) je v najbližem rodu s prekrasno bilino, ki je pri nas v novejšem času toli priljLibljeDa postala. Rojakinja ta je kamelija, ki so jo s Kitajske in Japonske k nam prinesli. Caj je kakor tudi kamelija vedno zelena bilina. Kedar ga puste, da se razvija po volji, naraste kot vejuato drevo v višino od 7 do 10''^. Ali v kulturi začno ga uže v prvej mladosti obrezovati, tako da od njega postane grmiček, ki je rcdkokedaj visi od 1 ali lV2^y. Razni sovrstniki čaja, ki jih v Kitaju vzgajajo, postali so polagoma vsi od ene iste vrste. Perje na čaju je v mnogem podobno vrbovemu, in zato je dosti potov primešavajo pravemu čaju. Dokler je pero sveže, toliko časa je kožnato in prekrasno zeleno kakor na kameliji. Cvetje čajevo je belo in z lahnim »umenilom nadahnjeno. Cvete kot kava do osem mescev. Plod je okrogel. (Dalje prihodnjič.) ___ 264 ___