Immigrants from Bosnia and Herzegovina in Croatia - Podgorelec, Sonja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2019)
Po popisu iz 2011 je bilo na Hrvaškem med 584.947 osebami rojenih izven Hrvaške kar 70 odstotkov rojenih v Bosni in Hercegovini. Prispevek govori prav o njih ter o njihovi percepciji sprejema in občutja pripadnosti v novem okolju - to je v Mestu Zagreb. Raziskava je zajela 301 osebo odraslih državljanov Hrvaške, rojenih v Bosni in Hercegovini, živečih v zagrebški mestni četrti Sesvete. Rezultati analize so pokazali, da se priseljenci iz Bosne in Hercegovine v povprečju počutijo zelo sprejete v okolju in njihovo prostorsko poreklo ni ovira pri vključevanju v družbo. Zelo negujejo medsosedske odnose, še posebej pa kažejo visoko stopnjo pripadnosti mestu Zagreb in državi, v kateri živijo, kot pa državi, iz katere so se priselili.
Keywords: akulturacija; Bosna in Hercegovina; Hrvaška; identiteta; migracije; občutje pripadnosti; priseljenci