Linguistic colonialism and the survival of subaltern languages: english and irish - Corcoran, Farrel (Javnost (Ljubljana), 1994)
Vsiljevanje jezikov kolonializatorjev in marginalizacija jezikov podrejenih kultur je bistveni vidik kolonializma. Tovrstni pritiski lahko delujejo znotraj nacionalnih držav (pr. kastiljščina proti katalonščini in baskovščini v Španiji) in med državami (npr. v obdobju japonske kolonializacije Koreje). Na severozahodu Evrope je angleščina izrinila keltske jezike na rob izumrtja in prevzela vlogo internega in eksternega komunikacijskega sistema na keltskem področju. Dvanajst jezikov v sodobnem svetu igra vlogo globalnega ali regionalnega sporazumevalnega jezika. Med njimi ima angleščina posebno mesto, saj omogoča komuniciranje med dvojezičnimi govorci, ki obvladajo svoj lastni jezik in "super-centralni jezik". Uporabniki perifernih jezikov se učijo "super-centralnega jezika". Nasproti dominantnemu položaju angleščine, so v globalnem jezikovnem sistemu majhni jeziki blizu istrebljenju, zlasti kjer so izključeni iz komunikacijskih in administrativnih aparatov države (irščina). Sistematično marginalizacijo naj bi zaustavil TV program v irščini, ki ga bodo začeli predvajati 1996. Ta prizadevanja so povezana z obnovljenim občutkom etnične identitete med Irci.
Keywords: sociolinguistics; sociolingvistika; irščina; angleščina; English; ogroženost jezika; bilingualism; dvojezičnost; etnična identiteta; Ireland; Irska