Uporaba ekspertnih shem za kvalitativno testiranje anketnih vprašalnikov - Cerar, Teja (Teorija in praksa, 2011)
V članku obravnavamo ekspertno evalvacijo, ki je ena od pogosteje uporabljanih kvalitativnih metod za testiranje anketnih vprašalnikov. Pogosto se uporablja samoumevno in nekritično v začetnih korakih oblikovanja anketnega vprašalnika. Uporaba ekspertnih shem naj bi zmanjšala subjektivnost in nekonsistentnost pri ugotavljanju pomanjkljivosti v anketnem vprašalniku z ekspertno evalvacijo, vendar empiričnih dokazov za to še ni. V prispevku empirično ovrednotimo uporabo dveh ekspertnih shem v več eksperimentih. Izkaže se, da je ena od shem po enem kriteriju kakovosti bolj primerna za uporabo pri ekspertni evalvaciji. Ker imata shemi drugačno zasnovo in deloma odkrijeta druge vrste pomanjkljivosti, priporočamo sočasno uporabo obeh shem
Keywords: Cognitive science; Kognitivna znanost; Kvalitativna metoda; Qualitative method; Surveys; ankete; Vprašalniki; Questionnaires; Ekspertni sistemi; Expert systems; Survey questionnaires; Qualitative methods; Friedman test