Topics related to social sciences by authors from Slovenia in agriculture-and-life-sciences database CAB Abstracts - Bartol, Tomaž (Acta agriculturae Slovenica, 2011)
Dokumente v povezavi z družboslovjem oz. sociologijo obdelujejo in indeksirajo različne specializirane (npr. Sociological Abstracts) in splošne (Web of Science, Scopus) bibliografske podatkovne zbirke (baze podatkov). Ta tematika je razkropljena tudi med drugimi specializiranimi zbirkami in informacijskimi sistemi v kmetijstvu (biotehniki), biomedicini in drugih disciplinah, npr. Agris, Agricola, FSTA, Medline (PubMed). Kmetijstvo se navezuje na ruralno sociologijo (sociologijo podeželja), javne storitve, demografijo, naselja, turizem (kmečki turizem) ipd. Raziskovalci, ki uporabljajo samo določene zbirke, lahko spregledajo številne relevantne dokumente. V bibliometrični/scientometrični analizi smo uporabili zbirko CAB Abstracts (CABI/CAB International), ki je vodilna zbirka za kmetijstvo, okolje, veterino, uporabno ekonomiko, živilstvo in prehrano, in sicer glede na klasifikacijo, temelječo na predmetnih kategorijah CABICODES (CC), ki omogočajo identifikacijo splošnih raziskovalnih področij in na tem temelju ocenili objave avtorjev iz Slovenije v 1991-2010. Ocenili smo letno rast objav in identificirali vse zapise v zbirki, ki so bili klasificirani s kategorijami iz sekcije družboslovje (social sciences). Ovrednotili smo soklasifikacijo-sopojavnost teh kategorij z drugimi splošnimi kategorijami, kot so ekonomika, rastlinska pridelava in varstvo rastlin, živilstvo, znanost o živalih in varstvo živali, gozdarstvo in lesarstvo, bolezni, škodljivci in pleveli, pedologija, zdravje, biologija in prehrana ljudi, izobraževanje, svetovanje, informacije, naravni viri ipd. Slovenski avtorji so v tem obdobju objavili 336 dokumentov, ki so bili klasificirani z družboslovnimi kategorijami zbirke CAB. Ti dokumenti so bili skupno opremljeni s 1313 različnimi kategorijami. Družboslovna tematika se najbolj prepleta z ekonomiko, sledijo gozdarstvo/lesarstvo, naravni viri (npr. voda, meteorologija, onesnaževanje), zdravje, biologija in prehrana ljudi, živilstvo, rastlinska proizvodnja in varstvo ter živalska proizvodnja.
Keywords: vsebinska analiza; agriculture; kmetijstvo; sociologija; sociology; social science; družboslovje; CAB; bibliometrija; scientometrija; indeksiranje