Univerzitetni študij za medicinske sestre - Pahor, Majda (Obzornik zdravstvene nege, 1998)
Članek poroča o rezultatih raziskave univerzitetnega študija zdravstvene vzgoje (ZV) za medicinske sestre na Univerzi v Ljubljani. Avtorica je zastavila dve raziskovalno vprašanji: prvo o študentskem doživljanju študija na fakultetni stopnji, in drugo o spremembah v poklicni podobi in samopodobi. Uvodoma je predstavljen študijski program ZV, ki je izhosišče raziskave, njegova vsebinska usmerjenost, načela, pedagoški pristopi, struktura in izvedba ter ekspertna ocena. Raziskovalna strategija je dvoletna prospektivna študija primera prve generacije (izrednih) študentov, vpisanih v letih 1993 do 1995. Zbiranje podatkov je trajalo dve leti z uporabo različnih instrumentov. Obdelava je bila kvantitativna (statistična)in kvalitativna. Rezultati so prikazali pretežno pozitivno doživljanje študija ZV in opozorili na določene točke, kjer bi bile možne izboljšave. Spremembe v poklicni podobi pa kažejo na nastajanje elementov novega profesionalizma v partnerstvu z uporabniki zdravstvenega varstva.
Keywords: education; Education, nursing, diploma programs; izobraževanje; medicinske sestre; Nursing care; Questionnaires; Students, nursing; Trends; univerzitetni študij; zdravstvena vzgoja