Primerjalna analiza preračuna prednje preme po metodi končnih elementov in standardu DIN743 - Okorn, Ivan (Strojniški vestnik, 2006)
Prednja prema je sklop elementov, prek katerih se prenašajo obremenitve s prednjih koles na šasijo vozila. Glavni elementi preme so most, krmilni sornik in krmilna os. Obremenitve elementov so odvisne od sil na kolesih. Velikosti in smeri sil so odvisne od okoliščin voznje (voznja naravnost, neravna cesta, voznja v ovinku, sunkovito zaviranje). Dinamične sile so bile določene na podlagi mase vozila in dinamičnih koeficientov. Za bolj natančno določitev sil na kolesih bi morali opraviti meritve obremenitvenega kolektiva.Na primeru preme avtobusa so bili ugotovljeni kritični elementi in definirana kritična mesta na njih pri različnih obremenitvenih primerih. Preračun elementov je bil izveden po standardu DIN743, ki se v praksi uporablja za preračun osi in gredi, in z metodo končnih elementov (MKE). Primerjani so varnostni faktorji, dobljeni po obeh metodah.
Keywords: preme sprednje; osi krmilne; sile dinamične; metode končnih elementov; prednja prema; obremenitve; sile; trdnost; finite element method; metoda končnih elementov