Uporaba mehanike tekočin pri opisu pretakanja krvi po žilah - Kralj-Iglič, Veronika (Medicinski razgledi, 1998)
Predstavljene so fizikalne osnove opisa pretakanja tekočine po sistemu cevi innekatere mehanske lastnosti pretakanja krvi po žilah. Kot primer je prikazano hitrostno polje toka skozi model vertebro-bazilarnega stika. PredstavIjen je vpliv nekaterih geometrijskih parametrov na tok krvi in s tem na nastajanje aterosklerotičnih sprememb, kar utemeljuje pomen študija biomehanskih lastnosti srca, ožilja in krvi pri načrtovanju najboljšega načinazdravljenja bolezni tega sistema.
Keywords: Blood flow velocity; fiziologija; krvni obtok; Blood circulation; krvni pretok; Atherosclerosis; ateroskleroza; Biophysics; biofizika