Primerjalne ali konkurenčne prednosti Ljubljane v procesu evropskih integracij - Pichler-Milanović, Nataša (Urbani izziv, 2001)
Članek obravnava primerjalne prednosti Ljubljane, slovenske prestolnice, v procesu internacionalizacije in evropskih integracij ter konkurenčnosti mest v okviru paradigme trajnostnega razavoja. Namen članka je opredeliti prednostioziroma dejavnike, ki so pomembni za bodočo vlogo Ljubljane v omrežjuevropskih mest, in oblikovati empirične osnove, ki bi bile uporabne za stratege mestnega razvoja in raziskovalce na področju urbanega in regionalnegarazvoja. Poseben poudarek je na položaju in vlogi Ljubljane v primerjavi z drugimi mesti v Sloveniji in primerjalni analizi Ljubljane in izbranimi (vzorčnimi in konkurenčnimi)mesti v državah Evropske unije, srednjeevropskih prestolnic in bližnjih čezmejnih mest v okviru združenja Alpe-Jadran.
Keywords: European Union; Evropska unija; Ljubljana; mednarodne integracije; mesta; razvojna strategija; sustainable development; trajnostni razvoj; urbani razvoj