Glasbeno izobraževanje v ljubljanskih šolah v drugi polovici 16. in na začetku 17. stoletja - Grabnar, Klemen (De musica disserenda, 2011)
V prispevku je predstavljeno glasbeno delo v štirih ključnih izobraževalnih ustanovah v Ljubljani v času med 1550 in 1630: v protestantski nemški šoli, stanovski latinski šoli, stolni šoli pri sv. Nikolaju in v jezuitskem kolegiju, omenjena pa je tudi glasbenopedagoška dejavnost v šoli samostana nemškega viteškega reda.
Keywords: glasbena vzgoja in izobraževanje; Ljubljana (Slovenija); zgodovina; history; 16./17.st.