Kmečka trgovina Kffpovanje živine in prodaja raesa ,(Referat podružnice ZAKŠ Mozirje na stanovskem zborovanjn ZAKŠ Maribor 26. marca) Redno opažamo, da mesarji kupujejo živino tfedna le kot tretjo kakovoat, pa čeprav je še tako debela. če pa pagledamo v mesnice, vidimo, da ee povsod prodaja Ie prvovrstno meso, pa četudi je meao od bikov in atarih krav. Kaj naj ae ukrene? Z baaovinsko uredbo se naj Izdajo novi ždvinaki potni liati, kateri bi se razlikovali od aedanjih po tem, da bi se v njih že pri občini naznačilo, pod katero kakovostjo se naj žival proda. Vpiaala bi ae tudi cena za kilogram, za kakovost, po kateri ie meaar žival kupil. Na podlagi vpiaa občine (cena in kakovoat) v živinskem potnem liatu bi potem meaogled določil, po kateri kakovoati se sme meao prodajati. Ce je n. pr. mesar kupil žival kot III. kakovost, kar je razviduo iz potnega liata, naj prodaja tudi meso kot III. kakovost. živinski potni list naj z označbo mesoglednika, ki da na meso avoj poseben žig, viai v jnaesnici taka dolgo, dokler se od te živali meso ne razproda. Kupovalci mesa ao tako po vidno raz©bešenem potnem liatu točno poučeni o kakovosti, vrati in ceni živali kot meaa. Od tega bi imeli korist v prvi vrati kmetovalci, ker bi kupec žival, če je res prvovratna, tudi kot prvovrstno plaCal; imeli bi koriat kupovalci mesa, ker bi dobili rea tisto blaga, ki ai ga žele, o Cemer bi se lahko na lastne Q<5i prepričali; Imeli bi pa končno koriat tudl meaarji, ker bi tako imeli povsod čiste in jasne račune, pri čemer bi zginile razne kalkulacije, ki dostikrat prinesejo dobiček, a nekajkrat tudi zgubo. Odpadla bi pa tako v splošnem popolnoma kupčija na »čez«, ki, kakor vemo, »oplahta« enega ali drugega, navadno tiatega, ki je manj »brihten«. Gospodarske zaniiBrrosti Angleži kupujejo na Balkanu tobak. Angleška vlada ae je iz političnih ozirov odločila, da v balkanskih državah, predvsem v Jugoalaviji, kupi za en milijon angleških funtov (250 milijonov din) tobaka. Radi tega ae bo zmanjaal nakup tobaka v angleških kolonijah in dominijonih. Izvoz. žlvine v Italijo se je začasno ustavil radi živinozdravniških. razlogov. Italija namreč zahteva poaeben način kontrole, ki do sedaj pri nas ni bil vpeljan. DolUer ae to vprašanje ne resi, je začasno ustavljen. izvoz živine v Italijo, samo na reško tržišče se tedensko še lahko pcstavi pet vagonov goveje živine. Rontrola »Gospothrrske sloge« se je zopet začela uvajati po hrvaških. aejmih. Na sejmu v D. Stubici je komisija »Gospodarake aloge« pod predsedstvcm Milana Gmaza morala poaredovati v koriat kmetov proti neki crganizirani skupini trgovcev, ki so nekatere kmetice tako opeharili, da so ae po spoznanju jokale. Tako »Gospodarska slcga« nepoučeno kmečko ljudstvo ščiti po aejmiii. 1000 vagonov pšenlce bo Prizad izvozil preito aplitske luke v Italijo. Tako smo končno začeli izvažati v večji meri tudl preko naših luk, kar se je doalej vršilo v majhni meri. Slinavka in parkljevka je po najnovejšem izkazu živalskih kužnih bolezni še v okraju Muraka Sobota, in sicer v Lukačevcih in Noršincih. Na bivšern Kranjskem ao pa okužene še nekatere vasi v ljubljanakem, kočevakem, kamniškem in čmomeljskem okraju. 50 mllijonov diiiarjev so plačali alovenski goetilničarji v 15 letih na točilnih takaah, kakor je bilo ugotovljeno na občnem zboru gostilničarskih združenj. Promet z vinom na deželi je pa narasel od leta 1936 za 200%, kar znači, da se je plačilna zmožnoat podeželja zelo dvignila. Cene goveje živine Vcli: Maribor 4—4.85 din, Ptuj 4.50—5.50 diii, Celje 4.50—5.50 din, Slovenjgradec 3—4 din kg. Krave: debele, molznice in breje v Mariboru 3.50 do 4 din, v Ptuju 3—4 din, v Ljutomeru 4 din, v Celju 3.50—4 din, v Siovenjgradcu 3 din; za klobasarje v Mariboru 2.25 din, v Ptuju, Ljutomeru in Ceiju 2.50- din, v Slovenjgradcu 1.50—2 din kg. Tellce: Maribor 4.30—5 din, Ptuj 4.50—5.25 dhi, Ljutomer 4—4.50 din, iato v Celju, v Slovenjgradcu. pa 4 din kg žive vage. Tefeta: Maribor 4.50—6 din, Ptuj in Ljotomer 5—6 din, Celje 5.50—6 din, Slovenjgradec 5—6. Svraje JPtemenske: Maribor 5—6 tednov starp. 80—110 din komad, 7—9 tednov 115—140 dfrj, 3—4 mcaece 260—280' din, 5—7 mesecev 330—450 din, 8—10 mesecev 470—510 din; 1 kg- žive teže 6 do 8 din; Ptuj 6—12 tednov atari prasci 70—160 dih komad, 1 kg žive teže 6—6.60 din. Pršutarji: Maribor 9.50 din, Ptuj 6.50—6.75 din, Ljutomer 6. din, Celje 7 din, Slovenjgradec 7 din. Debele svinje (špeharji): Maribor 7 din, Ptuj 7—7.25 din, Celje 8 din kg žive teže. Živalski protfukti Meso in slanina: govedina 8—12 din, teletina 12 din, pljuča 8 din, jetra 8 din, avinjako meso s kostmi 12 din, brez. kosti 14 din, v Celju pa 15 do 17 din. — Slanina Maribor 14 din, Ptuj 16 din, Celje 16 din, Sloveajgradec 16—17 din. — Svinjska mast: Maribor 16.5.0 din, Ptuj 18 din, Ljutomer 18 din, Celje 18—19 din, Slovenjgradec 20. Kože. Goveje: Maribor 9.25 dta, Ptuj 10 din, Ljutomer 8 din, Celje 8—10 din, Slovenjgradac 12—14 din kg. — Telečje: Maribor 13 din, Ptuj 11 din, Ljutomer 10 din, Celje 10—12 din. — Svinjake: Maribor 7.50 din, Ptuj 9 dln, Ljutomer 10 din, Celje 6 din kg. Volna. Neoprana 10 din, oprana 20 din v Slovenjgradcu. 3Ied: Ptuj 16 din, Ljutomer 16 din,. Celje 20, Slovenjgradec 20 din, Litija 18 din kg. Mlečni proizvodi: nileko 1.50—2 din, smetana 10 din liter, surovo maslo 28 din, kuliano 32 din, čajno 32 din, domači sir 1C ^in kg, jajce 0.40 do 0.75 din. Vin« Navadno mešarro vino v litijskem okraju 3 din. v ptujskem 4.25 din, v ljutomerakem 4—6 din; finejše aortirano vino v litijskem okraju 5. din. v Ptujakem 8 din, v ljutomerakem 6—9- din liter. žito in krraa. Pšenica 1.75 din, rž 1.75 din, ječmen 1.50 clia, koruza 1.25—1.50 din, oves 1—1.25 din, proso 1.50 din, ajda 1.50 din, proseno pšeno 3.50—4 din, ajdovo pšeno 2.50—4 din, fižoi 2—3.50 din liter na mariborskem trgu. — Seno 0.75—0.85 din, kislo aeno 0.60—0.65 din, otava 0.70—0.80 din, pšenična slama 0.36 din kg na martborsk-eTn trgu. PerHtaiBa Kokoš 22—30 din, par piSčancev 25—65 din, gos 45 din, puran 35—65 din, raca 20—22 din. Sadje in zetenjava Jabolka 4—9 din, auhe »live 8^—12 din, cel\ orehi 10 din, lusčeni 32 din, krompir 0.75—1 din, čebula 3—4 din, česen 6—10 din kg; glava zelja 0.50—3 din, kg kislega zelja 3 din, kisle repe 2 din, karfijole 5—8 din, hrena 8—10 din; komad solate in endivije 0.50—2 din, zelenjava v IrapSkih po 1 din. Sejmi 17. aprila živinski in kratnarski: Sv. Lenart v Slov. goricah, Vojnik, Dolnja Lendava, Turnišče, Trbegovci, Kapele pri Bi-ežicah — 18. aprila tržni dan s svinjami: Dolnja Lendava; avinjaki: Ormož; živinski: Ptuj — 19. aprila svinjski: Celje, Ptuj, Trbovlje; živinaki in. kramarski: Vranako — 20. aprila tržni dan s avinjami: Turnišče; živinski in kramarski: št. Ilj pod Turjakom — 21. aprila avinjaki: Maribor — 22. aprila avinjaki: Brežice, Celje, Trbovlje; živinski in kramarsld: Jurovski dol.