36 Gosp. Dr. v C. Probkovi zamaski so luknjičavi in pro-puščajo zrak, če tudi ne veliko, a vender toliko, da se občutljive tvarine pokvarijo ter izpulite. Položite zamaške za jeden dan v pol litra vode, v kateri ste poprej raztopili 15 g dobrega linia ali gelatine in 25 g glicerina. Voda naj ima kake 36° E toplote. Taki zamaski so zraku popolnoma neprodirnL (18) Gosp. A. V. v K. Da velja nekaterim črna kava za zanesljiv barometer, ste prav pogodili. Treba je takole postopati. Cuker se mora prav lahno spustiti v kavo, da tekočine preveč ne razburkamo, kmalo začno vhajati zračni me-huičeki iz cukra na površino kave. Ako so mehurčeki penasti in se drže v središči skledice, pomenja to stalno lepo vreme ; ako se pa mehurčeki drže roba skledice, se bliža deževno vreme. Kedar se pene zbirajo po vsei površini, je vreme nestanovitno, ako pa se narede mehurčeki le na jednem kraji skledice in sicer blizo roba, pride dež, ki pa ne traja dolgo, (19) Gosp. M. O. v P. Mastn e lise v žametastih oblekah, ovratnikih itd. najlepše odpravite, ako prerežete čebuljo in ž njo dotično mesto dobro obdrgnete. Neprijetni čebulni duh popolnoma zgine, ko smo dotični kos z gladilom ogladili. (20) Go