Effect of different surface-heat-treatment methods on the surface properties of AISI 4140 steel - Ayday, Aysun (Materiali in tehnologije, 2014)
V tej študiji je bil preiskovan vpliv različnih toplotnih obdelav na trdoto in obrabne lastnosti jekla AISI 4140. Površina vzorcev jekla AISI 4140 je bila obdelana z navadnim indukcijskim kaljenjem in z novim postopkom elektrolitskega utrjevanja s plazmo. Značilnosti mikrostrukture površinsko obdelanih vzorcev jekla so bile preiskane z vrstičnim elektronskim mikroskopom (SEM). Ovrednotene so bile mehanske lastnosti vzorcev, vključno z mikrotrdoto površine in debelino spremenjenega sloja. Rezultati preizkusov kažejo, da se povečuje odpornost proti obrabi s povečanjem trdote modificiranega sloja zaradi pretvorbe v martenzitno mikrostrukturo. Elektrolitsko utrjevanje s plazmo je enako primerna tehnika za izboljšanje mehanskih lastnosti jekla AISI 4140, kot običajna metoda utrjevanja površine.
Keywords: electrolytic-plasma treatment (EPT); elektrolitska obdelava; induction; plazma; indukcija; hardness; trdota; wear; obraba