Effect of graded exercise therapy and medical care on chronic fatigue syndrome - Zličić, Tamara (Annales kinesiologiae (Koper), 2023)
Namen: Sindrom kronične utrujenosti (CFS)/mialgični encefalomielitis (ME) je za-pletena bolezen z izčrpavajočimi simptomi, ki močno vplivajo na posameznike, zlasti na delovno aktivno prebivalstvo. Namen te študije je raziskati učinkovitost stopnjeva-ne vadbene terapije (GET) in kognitivno-vedenjske terapije (CBT) skupaj z dodatnimi metodami, kot so stopnjevana vadba za samopomoč (GES), terapija s prilagojenim tempom (APT) in specialistična zdravstvena oskrba (SMC), pri obvladovanju sindroma kronične utrujenosti (CFS)/mialgičnega encefalomielitisa (ME) med delovno popula-cijo. Metode: Sistematična analiza petih randomiziranih nadzorovanih raziskav, opravlje-nih med letoma 2013 in 2023, ki vključujejo GET, CBT, APT, SMC in GES, je bila opra-vljena s pomočjo PubMeda.Rezultati: Izbrane študije dosledno dokazujejo, da GET pozitivno vpliva na telesno delovanje in zmanjšuje stopnjo utrujenosti pri zaposlenih posameznikih s CFS. Poleg tega se CBT izkaže za koristno, kar poudarja pomen obravnave duševnih vidikov CFS v poklicnem kontekstu.Sklep: V pregledu je poudarjena potreba po nadaljnjih raziskavah, pri čemer se zagovarja neposredne metode ocenjevanja, kot so biomarkerji, da bi izboljšali naše razumevanje CFS in izboljšali rezultate zdravljenja. Ta spoznanja so ključna za zdra-vstvene delavce, raziskovalce in oblikovalce politik, ki se spopadajo z zapletenostjo CFS na delovnem mestu. Poudarjanje vključevanja psiholoških intervencij v vadbene terapije je bistvenega pomena za celovit pristop k obvladovanju CFS med delovno ak-tivnim prebivalstvom.
Keywords: adaptive pacing therapy; CFS/ME; Chronic Fatigue Syndrome / Myalgic Encephalomyelitis; cognitive behavioral therapy; delovna populacija; graded exercise therapy; kognitivno-vedenjska terapija; Oskrba bolnikov; sindrom kronične utrujenosti/mialgični encefalomielitis; specialist medical care; specialistična zdravstvena oskrba; stopnjevana vadbena terapija; terapija s prilagojenim tempom; Utrujenost; working population