Model določitve kritične hitrosti ventilacije v primeru požara v cestnem predoru pri izotermnih pogojih - Donjerković, Petar (Strojniški vestnik, 2000)
Ta prispevek predstavlja eksperimentalno določitev kritične hitrosti zraka in značilnosti za oceno učinkovitosti vzdolžne ventilacije v cestnih predorih v primeru požara. Določitev kritične hitrosti zraka pri izotermnih razmerah vzdolžne ventilacije je potekala v cestnem predoru "sveti Rok", ki so jo izvajali v Inštitutu za pomorske in posebne raziskave v Zagrebu. Posebna pozornost je bila namenjena analizam porazdelitve dima v neposredni bližini simuliranega ognja za različne požarne obremenitve in različne vzdolžne hitrosti zraka. Analiza je bila narejena s pomočjo vizualizacije porazdelitve "mrzlega" dima, ki je bil simuliran z mešanico hlapov helija in parafina. Prispevek ocenjuje eksperimentalne rezultate kritične hitrosti zraka na modelu ter rezultate nedavnih raziskav.
Keywords: predori cestni; sistemi prezračevalni; kritična hitrost zraka; določevanje hitrosti; cestni predori; prezračevanje; zrak; hitrost