List 58. Od reje knretine na Angleškem. Našim gospodinjam. Angleži (Englendarji) so naj bistrejše glavice za vse, in ker jih drugi narodi doiti ne morejo, jim zabavljajo. Anglež se pa smeja zabavljicam in si iz vsacega kamna kuje dnar. Veliko smo že od kmetijstva in živinoreje na Angleškem v „Novicah" govorili; morebiti da vstre-žemo našim gospodinjam, ako jim povemo enkrat tudi kaj od tega, kako kuretino rede na Angleškem. Naj poprej jim povemo, da 19. in 20. dan pret. mesca je v Novem Kastlu bila očitna kurja razstava. Kaj nek še? — bo marsiktera naših gospodinj rekla — kokoši na ogled razstavljati! Kokoši, kokoši, da! in sicer 287 gospodarjev in gospodinj je poslalo svojo žival na ogled, in od vsih krajev so vreli ljudje skupej gledat razstavljeno kokošarstvo, tako, da v 2 dneh jih je privrelo čez 3000. Naj lepši kokoši in petelini so bili španjskega in hamburškega plemena, vse pa so prekosili Ko-hinhinarji (to je, pleme iz angleških zadnjih Indij v Azii); 59 kokoš in petelinov tega plemena je bilo z darili poslavljenih; naj lepši petelin „Sir Charles Napier" je vagal 13 funtov in pol, naj lepše kokoši po 11 funtov in nekaj čez. Med razstavljenimi jajci je bilo eno od španjske kokoši, ki je bilo 9 pavcov in pol dolgo in 10 lotov teško. Po tem dokazu, da so Angleži tudi mojstri v reji kuretine, bomo povedali kako ravnajo. Da izrede velike in močne piščeta, zbirajo vselej le naj večji jajca od naj boljših ko-k elj za izvaljenje in jih na zračnem, hladnem in suhem (ne zatuhlem) kraju tako dolgo hranu-jejo, dokler se kaka močna kokoš ne pripravlja valiti jih. Taki narede potem v kakem tihem in gorkem kotiču gnjezdo iz sena ali mehke slame in ji podtaknejo 10 do 12 jajc. Marsiktera gospodinja še loči take jajca, iz kterih se bojo izvalili petelinčiki, od tacih, iz kterih bodo putike; to pa tako spoznajo: tiste jajca, v kterih, če se proti luči ali soncu derže, se prazni prostor na koncu jajca enmalo na strani zapazi, bojo večidel putike; če je pa ta prazni prostor ravno na koncu (na špici) ali pa v sredi, bojo petelinčiki. Pri pregledovanju pa se jajca ne smejo pretresti, ker sicer ne bo nič iz njih, ako se rumenjak poškodje. Koklja, kadar jajca leže, se mora dobro ker-miti (futrati}, čiste vode mora dosto imeti piti; pri pokoju naj bo, injajcav se ne smejo več prijeti, kadar že na njih sedi. Če je vreme merzlo, mora biti na gorkem in suhem, in večkrat na dan se ji mora dajati drobnega testa iz ovsene moke. Piče mora dovelj imeti in pa na gorkem biti, da ne opeša. Če ne vsako leto, se mora saj vsako drugo leto nov petelin jim dati, da bojo kokoši močne in zdrave piščeta legle. Zatega voljo naj bo pri vsaki hiši tudi le malo kokoš; če jih je preveč vkup, ležejo le malo jajc. Če kokoši le samo kupljeno pičo dobivajo, se ne splača njih reja; dobiček je le, če dosto tacega vžijejo, kar ni za drugo rabo ali bi se sicer pogubilo. Če se jim zraven tega pusti še majhen kos zemlje, ki je z ajdo obsejan, da zamorejo tam okoli hoditi in se od ajde rediti, se odebele brez posebne skerbi in velicih stroškov. Veliko vreden je k u r j e k, ki se da s tim pomnožiti, da se večkrat vnjihkurnike šote ali ilovce raztrosi, na to pa enmalo peska; vse to naj se včasih pomeša s kurjekom, ki je toliko vreden kakor ptuji dragi guano ali tisti tičjek, ki ga pod tim imenom na prodaj vozijo iz daljnih primorskih krajev, kjer se očeja tisuč in tisuč tičev.