Development of a 3D printer for thermoplastic modelling - Valentan, Bogdan (Materiali in tehnologije, 2012)
Dodajalne tehnologije vstopajo na trg v vseh cenovnih segmentih, razvoj novih naprav in materialov pa je v konstantnem teku. Naprave s ceno pod 2000 EUR so vse bolj zanimive za uporabo doma in v izobraževalne namene. Članek prikazuje razvoj 3D-tiskalnika, ki izdela izdelek s ciljnim nalaganjem materiala na določena mesta posameznega sloja. Prikazan je inženirski pogled na razvoj. Predstavljeni so konstrukcijski koraki in rešitev vodenja. Analizirane so bile lastnosti materiala ABS. Izdelek je prešel prototipno fazo in je sedaj v predproizvodni fazi.
Keywords: polimeri; polymers; rapid prototyping; hitra izdelava prototipov; 3d tisk; additive technologies; dodajalne tehnologije; 3D print