Re-reading cinema of perestroika - Majsova, Natalija (Družboslovne razprave, 2017)
Kinematografijo perestrojke in zgodnji postsovjetski film pogosto označujejo kot družbeno-kritični "črni val" oz. obdobje černuhe. Gre tudi za neprimerljivo plodno obdobje za ženske režiserke, katerih filmi niso pogosta referenca filmskih analitikov. V članku analiziramo filmski opus Olge Žukove (1954-), ki je v obdobju 1990-1994 posnela pet celovečercev. Kritiki so njena dela sicer označevali kot pretenciozna in izumetničena, v članku pa jih obravnavamo v kontekstu dela druge sovjetske režiserke Iskre Babič (1938-2001), pri čemer izpostavljamo posebnosti filmske govorice filmov Žukove s posebnim poudarkom na prepletih avdiovizualnega in telesnega. Ugotavljamo, da režiserka z določenimi prijemi vzpostavlja posebne časovne prostore, ki se upirajo površinskim družbeno-političnim referencam, ki jih daje linearnost narativa, tako pa tudi patriarhalnim dihotomijam slednjega.
Keywords: Ruski film; Russian motion pictures; Perestroika; Perestrojka; Women motion picture directors; Filmske režiserke; ženske; woman