The role of chloride salts on high temperature corrosion of 321 stainless steel - Amin, Neelofar (Materiali in tehnologije, 2008)
Raziskan je bil vpliv prekritij s solmi CaClspodaj2 in BaClspodaj2 na visokotemperaturno oksidacijo nerjavnega jekla 321 v počasnem toku zraka pri 950 kompozitumC v trajanju do 72 h. Zaradi nastanka volatilnih kloridov sta oba klorida zlitino močno napadla. Določena je bila kinetika oksidacije, morfologija pa je bila določena z opazovanjem v vrstičnem mikroskopu. Porazdelitev elementov v depozitu na površini je bila določena z energijsko disperzivno spektrometrijo (EDAX). Kloridi alkalnih kovin močno zmanjšajo varovalnost škaje in povzročijo hitro degradacijo zlitine.
Keywords: nerjavna jekla; korozija; kalcijev klorid; barijev klorid; škaja