Mednarodna perspektiva Afriške unije na nemirni afriški celini - Majcen, Slavko (Vojaškošolski zbornik, 2024)
Afriška unija kot osrednji afriški forum za spodbujanje večstranskega sodelovanja, miru, varnosti in trajnostnega razvoja ima pomembno vlogo v mednarodnih odnosih. Ustanovljena je bila kot naslednica Organizacije afriške enotnosti in združuje vseh 55 suverenih afriških držav ter predstavlja primer mednarodnega sodelovanja. V prispevku analiziramo sestavo Afriške unije, njene politike, dosežke in izzive ter kritično ovrednotimo njen vpliv na oblikovanje globalnega reda in regionalno integracijo. Pri tem kvalitativno raziskujemo tudi njen prispevek k vzdrževanju mednarodnega reda, njeno spoprijemanje z globalnimi izzivi in zavzemanje stališč v mednarodnih odnosih. S takim raziskovalnim pristopom jo prepoznavamo kot ključnega akterja, ki ne zastopa le interesov afriških držav na svetovnem odru, temveč tudi aktivno sodeluje pri oblikovanju mednarodnih norm in politik, zavzemanju za mir in varnost, promociji demokracije, človekovih pravic ter trajnostnega razvoja.
Keywords: African Union; Afriška unija; international order; Mednarodne organizacije; Mednarodni odnosi; mednarodni red; mir in varnost; peace and security; regional integration; Regionalizem (mednarodna skupnost); regionalna integracija; sustainable development; trajnostni razvoj; Vojaška politika