From a story to a conversation and from philosophy with children to commencement of critical thinking - Šket Kamenšek, Lidija (Šolsko polje, 2007)
Otrok je osupel, kadar stoji pred nečim in se čudi: "Zakaj dežuje? Zakaj obstaja nekaj in nič?" Bloch (1995) meni, da so vsi majhni otroci filozofi, ker o svetu sprašujejo in se mu čudijo. Žal to filozofsko mišljenje z leti vse bolj izginja. Ko se otrok sveta navadi, se mu neha čuditi in se o njem spraševati. Kako ohraniti to filozofsko radovednost? Kako spodbuditi kritično mnenje? Rada bi izpostavila pomen zgodnjega srečevanja s filozofijo. Predstavila bom primer otroške filozofije v četrtem razredu (9), ki je temeljil na poslušanju zgodb iz zbirke H. Doskočilove: Diogen v sodu. Na koncušolskega leta so otroci s pomočjo zgodb spontano vedeli, kako ustvariti dialog, ki zahteva argumente za in proti, ter izjave, ki zahtevajo nove razprave. M. Lipman meni, da lahko rezultati kasneje postanejo kreativno področje za ukvarjanje z otroško filozofijo, ki na posreden a sistematičen način obravnava kritično mišljenje in logično sklepanje.
Keywords: argumentacija; filozofija za otroke; kritično mišljenje; retorika; učenje; začetni pouk