Bamberški sodni red iz leta 1510 kot vir za kulturno zgodovino pravosodja - Zemljič, Igor (Prispevki za novejšo zgodovino, 2024)
Bamberški sodni red ali Constitutio Criminalis Bambergensis (CCB) je pravnozgodovinsko zelo pomemben, saj je bil kot prvi izdan v tiskani obliki, hkrati pa predstavlja svojevrstno prelomnico v razvoju nemškega kazenskega prava, ker predstavlja sintezo kazenskega prava, ki sta ga oblikovali severnoitalijanska praksa in teorija pod vplivom rimskega in kanonskega prava ter domačega bavarskega običajnega prava. Sodni red je opremljeni s kar 22 lesorezi, ki na slikovit način ponazarjajo pravno besedilo. Na osnovi ohranjenih upodobitev si lahko tako natančno predstavljamo, kako je potekal kazenski postopek pred 500 leti, ter hkrati s tem pridobimo še enkraten vpogled v kulturno zgodovino sodstva in sodnikov na začetku novega veka.
Keywords: Bamberg; Bamberški malefični red; Bamberški sodni red; CCB; Constitutio criminalis Bambergensis; court proceedings; Germany; historical anthropology; historična antropologija; images of judiciary; knjižni lesorezi; legislation; podobe sodstva; sodni postopek; sodstvo; woodcuts; zakonodaja