Fizika polarnega sija - Tegeltija, David (Matrika, 2022)
Polarni sij, ali s tujko aurora polaris, je izraz, s katerim opišemo svetleče nebo, ki je značilno za arktični krog. Tapojav se lahko pojavi tako na severnem kot na južnem polu in ni specifičen samo za Zemljo. Prav nasprotno, gre za pojav, ki smo ga opazili že na drugih planetih v našem Osončju. Le-ta nastane tako, da visokoenergijski nabiti delci iz vesolja, ujeti znotraj magnetnega polja, pridejo do planeta, ki ima svoje lastno magnetno polje. Za primer planeta Zemlje, vir takih delcev predstavlja Sonce. Magnetni polji med sabo interagirata in s tem omenjeni visokoenergijski delci pridejo do atmosfere planeta, kjer svoj višek energije predajo atomom in molekulam v tej atmosferi. S tem jih vzbudijo v višja kvantna stanja. Vzbujeni atomi in molekule emitirajo višek energije v obliki fotonov, ki so lahko v vidnem spektru, kar se na nebu pojavi kot polarni sij.
Keywords: Earth magnetic field; polar lights; polarni sij; Zemljino magnetno polje