The burden of proof rule under EU non-discrimination law and algorithmic discrimination - Blaker Strand, Vibeke (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2025)
Nove tehnologije, vključno z umetno inteligenco, so pomemben izziv za protidiskriminacijsko pravo, zlasti glede njegovega učinkovitega izvajanja. Avtorica obravnava težave pri dokazovanju algoritemske diskriminacije in v tem kontekstu preučuje pravilo o dokaznem bremenu v okviru protidiskriminacijskega prava EU. Hkrati obravnava izzive in možnosti, povezane z vlogo pravila o dokaznem bremenu pri krepitvi načela enakosti in nediskriminacije, zlasti v zvezi z algoritemsko diskriminacijo. Ključna ovira je pomanjkanje preglednosti. Gre za težavo, ki ni značilna le za algoritemsko diskriminacijo, temveč je tudi dobro znan izziv na področju diskriminacije pri plačilu. Avtorica zagovarja, da je mogoče pridobiti dragocene vpoglede iz načina, kako je bilo pravilo o dokaznem bremenu razvito in konkretizirano v okviru prava EU o pravici do enakega plačila žensk in moških, s posebnim poudarkom na Direktivi o preglednosti plačil iz leta 2023.
Keywords: algoritemska diskriminacija; dokazi; enako plačilo; enakost; pravo EU; učinkovito izvrševanje; umetna inteligenca