Rehabilitacija pacientov po COVID-19 in odpovedi dihanja - Novak, Primož (Rehabilitacija (Ljubljana), 2021)
Izhodišča: COVID-19 lahko privede do pljučnice, dihalne, tudi multiorganske odpovedi s kratko- in dolgotrajnimi posledicami. Pacienti po COVID-19 potrebujejo specifične rehabilitacijske ukrepe, ki morajo biti podprti z dokazi. Metode: Pregledali smo objave s področja rehabilitacije pacientov po COVID-19 iz leta 2020, ki so zajete v spletni platformi Cochrane Rehabilitation, in izmed njih izbrali tiste, ki opisujejo periferne nevrološke okvare kot posledico COVID-19, posledične omejitve dejavnosti pacientov in rehabilitacijo pacientov s temi okvarami. Rezultati: V prvem letu epidemije objavljene raziskave imajo nizko stopnjo dokazov, prevladujejo opisi primerov, okvar oziroma zapletov pri pacientih po COVID-19, poročila o zgodnji rehabilitaciji in priporočila strokovnjakov za nadaljnjo rehabilitacijo. Pomanjkanje randomiziranih kontroliranih raziskav omejuje razumevanje učinkovitosti specifičnih rehabilitacijskih pristopov pri teh pacientih. Zaključek: Dokazi do sedaj objavljenih raziskav so večinoma nizke stopnje in dajejo malo koristnih napotkov za poakutno rehabilitacijo. Kljub temu pa smo, na njihovi podlagi ter na podlagi naših izkušenj, po enem letu epidemije prepričani, da pacienti po pljučnici zaradi COVID-19 s pridruženo odpovedjo dihanja potrebujejo celostno rehabilitacijo.
Keywords: Cochrane Rehabilitation; COVID-19; critical illness; kritična bolezen; miopatija; myopathy; neuropathy; nevropatija; odpoved dihanja; rehabilitacija; Rehabilitation; respiratory failure