Zagotavljanje pravilnosti sestave in objave letnega poročila - 60.a člen ZGD-1 - Podgorelec, Peter (Podjetje in delo, 2013)
Avtor obravnava v članku dolžnosti članov organov vodenja ali nadzora v zvezi z vodenjem poslovnih knjig ter sestavo in objavo letnega in konsolidiranega letnega poročila, kakor tudi z njihovo kršitvijo povezane odgovornosti, od kazenske do civilne. Določba 60. a člena, s katero je bil ZGD-1 dopolnjen ob implementaciji Direktive 2006/46/ES z novelo ZGD-1B, je zgolj potrdila kolektivnost dolžnosti, saj je to princip, ki ga je slovensko korporacijsko pravo poznalo že pred tem. Ob konkretizaciji dolžnosti ter vprašanju, kako se princip kolektivnosti uresničuje v primeru notranje porazdelitve nalog med člani organov vodenja ali nadzora, je posebna pozornost namenjena tudi dolžnosti certificiranja, ki je relativno nov institut. Poseben poudarek je dan tudi vlogi revizorja letnega poročila in notranjega revizorja ter pomenu njunega sodelovanja z organom nadzora oziroma revizijsko komisijo.
Keywords: finančno upravljanje; gospodarske družbe; letna poročila; nadzorni sveti; poslovne knjige; uprava