Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. PROPOLIS V PREHRANSKIH DOPOLNILIH Martina Puc Jerneja Kožar Karmen Treven Mojca Korošec Propolis v prehranskih dopolnilih Avtorice: Martina Puc, Jerneja Kožar, Karmen Treven, Mojca Korošec Izdal in založil: Založba COVIRIAS, Parmova 14, 1000 Ljubljana www.pretehtajte.si, telefon: 01 23 22 097, info@covirias.si Ljubljana, avgust 2018 1. izdaja Brezplačna publikacija Publikacija je izdana v elektronski obliki v formatu pdf. Publikacija je objavljena na spletni povezavi: www.pretehtajte.si Kataložni zapis o publikaciji (CIP) pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani COBISS.SI-ID=296273152 ISBN 978-961-94432-1-7 (pdf) 2 KAZALO VSEBINE 1 UVOD ................................................................................................................................... 5 2 OSNOVNE ZNAČILNOSTI PROPOLISA .................................................................................. 6 2.1 POIMENOVANJE PROPOLISA ....................................................................................... 6 2.2 LASTNOSTI PROPOLISA ................................................................................................ 7 2.3 SHRANJEVANJE PROPOLISA ......................................................................................... 9 2.4 KRITERIJI KAKOVOSTI IN STANDARDIZACIJA PROPOLISA ............................................ 9 2.5 PROBLEMI STANDARDIZACIJE PROPOLISA ................................................................ 11 2.6 SISTEMATSKA UVRSTITEV ČEBEL V SISTEM ............................................................... 12 3 UPORABA PROPOLISA V PREHRANI .................................................................................. 15 4 VSEBNOST HRANIL V PROPOLISU ..................................................................................... 16 4.1 MAKROHRANILA ........................................................................................................ 17 4.1.1 Prisotnost sladkorjev .......................................................................................... 17 4.2 MIKROHRANILA ......................................................................................................... 18 4.2.1 Aminokisline ....................................................................................................... 18 4.2.2 Minerali in vitamini ............................................................................................ 18 4.3 OSTALE SESTAVINE .................................................................................................... 19 5 PRIDOBIVANJE PROPOLISA V INDUSTRIJSKEM MERILU ................................................... 20 6 PROPOLIS V PREHRANSKIH DOPOLNILIH NA SLOVENSKEM TRGU ................................... 21 7 VIRI .................................................................................................................................... 25 KAZALO PREGLEDNIC Preglednica 1: Specifični kriterij in standardne vrednosti za vsebnost bioaktivnih sestavin v propolisu. .................................................................................................................................. 10 Preglednica 2: Minimalne vrednosti za kontrolo kvalitete romunskega propolisa. ................ 11 Preglednica 3: Uvrstitev v sistem živali do rodu Apis sp. ......................................................... 12 Preglednica 4: Primeri oblik propolisa za oralno in peroralno uporabo .................................. 15 Preglednica 5: Tipi nekaterih propolisov z navedenim geografskim poreklom, rastlinsko vrsto ter vsebovanimi glavnimi bioaktivnimi spojinami .................................................................... 16 Preglednica 6: Masni odstotki (%(w/w)) sladkorjev prisotnih v vzorcih propolisov različnega porekla ...................................................................................................................................... 17 Preglednica 7: Vsebnost mineralov (mg/kg)v vzorcih propolisa z različnim geografskim poreklom .................................................................................................................................. 18 3 KAZALO GRAFIČNIH PRIKAZOV Grafični prikaz 1: Delež izdelkov s propolisom po državah glede na sedež proizvajalcev ....... 22 Grafični prikaz 2: Delež izdelkov s propolisom glede na opozorila uporabnikom ................... 23 Grafični prikaz 3: Delež izdelkov s propolisom glede tehnološke oblike. ................................ 23 4 1 UVOD Propolis je snov, ki so ji že v antiki namenjali posebno pozornost (Kapš, 2012), za razlago njegovega nastanka pa je že v preteklosti obstajalo več teorij (Pušnik, 2016). Danes je znano, da čebele naberejo snovi, ki jih potrebujejo za izdelavo propolisa v naravi (Pušnik, 2016), in sicer so to smolnate snovi rastlin in izloček kožice cvetnega prahu (Babnik in sod., 1998). Propolis je prepoznavna sestavina prehranskih dopolnil, saj se nahaja v dobri polovici1 izdelkov kategorije Čebelji pridelki2. Kar 16 % prehranskih dopolnil s propolisom na slovenskem trgu je enokomponentnih, kar pomeni, da je propolis edina glavna sestavina in ima torej bistveno težo pri namenu uporabe izdelka. 12 % prehranskih dopolnil s propolisom pri nas je večkomponentnih, torej vsebujejo poleg propolisa še neko drugo sestavino, ki sodi v kategorijo Čebelji pridelki. Vsi ostali izdelki s propolisom pa so multikomponentni, kar pomeni, da poleg propolisa vsebujejo še sestavine iz drugih kategorij. Da bi lahko izbiral med vsemi temi izdelki, mora potrošnik torej poznati in razumeti lastnosti propolisa, saj tudi v tradicionalni rabi propolis ni običajno živilo. 1 Vsi podatki o ponudbi prehranskih dopolnil na slovenskem trgu so pridobljeni iz baze P3 Professional in se nanašajo na avgust 2018. 2 Čebelji pridelki je ena od kategorij prehranskih dopolnil, ki jih uporablja baza P3 Professional. Poleg izdelkov, ki vsebujejo propolis, so v tej kategoriji še prehranska dopolnila, ki vsebujejo matični mleček, cvetni prah ipd. Kategorizacija je avtorsko delo M. Puc. 5 2 OSNOVNE ZNAČILNOSTI PROPOLISA Propolis ima za čebeljo družino velik pomen, saj je njegova vloga higiensko-sanitarna, obrambna in gradbena. Najbolj pomembna naloga je obramba panja in zaščita čebelje družine. S propolisom tako premažejo notranje stene panja in popravijo satje (Kapš, 2012). Uporabljajo ga tudi kot gradbeni material, s katerim zadelajo razpoke in špranje široke do 3 mm, lepijo premikajoče dele in utrjujejo satje. Z njim tudi zmanjšujejo odprtine žrela. Žrelo je odprtina, ki se navadno nahaja na sprednji steni panja in služi izletavanju in vletavanju čebel iz oziroma v panj (Bokal in sod., 2008). S tem, ko zmanjšajo odprtino žrela in zadelajo razpoke, preprečijo vdor vetra in vlage v panj (Pušnik, 2016). Hkrati se tako zaščitijo tudi pred vdorom vsiljivcev, kot so na primer: sršen, rovka, poljska miš, smrtoglavec (Pušnik, 2016), kače in kuščarji (Wagh, 2013). Če vsiljivcu uspe priti v panj, ga čebele ubijejo s piki. Ker ga zaradi velikosti ne morejo izvleči iz panja, uporabijo propolis tudi kot sredstvo za balzamiranje ter tako preprečijo gnitje vsiljivcev (Pušnik, 2016) in s tem nastanek okužb (Meglič, 2004). Čebele nabirajo sestavine za propolis na različnih rastlinah. V zmernem toplem pasu nabirajo sestavine predvsem na topolu ( Populus nigra) (Wagh, 2013). Količino zbranega propolisa definiramo kot maso propolisa, ki ga je zbrala ena čebelja družina v enem letu. Na količino zbranega propolisa vpliva več dejavnikov: klimatske razmere, lega čebelnjaka, rastline v okolici čebelnjaka oziroma mesta paše. Običajno dobimo v enem letu od 100 do 150 g propolisa na čebeljo družino. Velja pa omeniti, da je količina propolisa odvisna tudi od rase čebel. Tako lahko na primer karpatska čebela zbere tudi do več kot 250 g na družino (Pušnik, 2016), družina kavkaške čebele pa od 250 g do 1000 g propolisa. Kavkaška in italijanska čebela ga nabereta največ, manj pa temna čebela in kranjska čebela ali kranjica (Meglič, 2004). Propolis se lahko uporablja v različnih oblikah. Na primer v naravni obliki, v obliki vodnih oziroma alkoholnih izvlečkov, ter ga kot takega vgrajujejo v zdravila, dietetične pripravke ali kozmetične izdelke (Božnar, 2002). Iz njega izdelujejo tudi posebne lake za premaz pohištva in glasbenih instrumentov (Kapš, 2012). 2.1 POIMENOVANJE PROPOLISA Beseda propolis je grškega izvora; »pro« namreč pomeni pred, »polis« pa pomeni mesto in s tem nakazuje na nekaj, kar zaščiti čebelji panj. Anton Janša (1734 – 1773) je zanj uporabil izraz smolni vosek. Peter Dajnko ga je v priročniku z naslovom Čebelarstvo (1831) poimenoval zadelavina, tudi zamaža ali zavoščina (Kapš, 2012). Starejši čebelarji so ga imenovali lepež (Babnik in sod., 1998). V zadnjem času se pogosto uporablja slovenski izraz zadelavina, vendar pa se vedno bolj uveljavlja kar uporaba izraza propolis. Tudi v angleškem 6 in nemškem jeziku se propolis imenuje enako »propolis«. V angleškem jeziku poleg tega uporabljajo tudi poimenovanje »bee glue« (Wagh, 2013), v nemškem pa »Bienenharz«, »Bienenleim«, »Bienenkittharz«, »Kittharz« in »Kittwachs« (Kuonen, 2017). 2.2 LASTNOSTI PROPOLISA Propolis oziroma zadelavina je smolnata snov, ki jo čebele izdelajo iz dveh različnih naravnih virov. Izhodiščna snov je smola oziroma smolnate snovi, ki jih čebele naberejo na smolnatih delih rastlin. Smolnate snovi zberejo v koške na nogah in jih prinesejo v panj. Druga surovina za izdelavo propolisa je ostanek smolnatih kožic cvetnega prahu, ki ostane kot izloček ob hranjenju zalege s cvetnim prahom (Babnik in sod., 1998). Tej osnovi iz mešanice nabranih smolnatih snovi in ostanka smolnatih kožic cvetnega prahu dodajo še izločke svojih žlez in izdelajo propolis. Zanimivo je, da umetna izdelava propolisa ni mogoča (Pušnik, 2016). Barva propolisa je lahko zelo različna in je odvisna od starosti in izvora propolisa oziroma vrste rastlin, na katerih je bila smolnata snov nabrana. V naravi se pojavljajo odtenki od svetlo rumene, celo rdeče in rjave do temno rjave barve, pa tudi zelenorumeni in zeleni odtenki. Če ga skladiščimo dlje časa, potemni (Kapš, 2012; Pušnik, 2016). Tudi vonj, kemične lastnosti ter sestava propolisa so odvisne predvsem od vrste rastlin, na katerih se je čebela pasla (Pušnik, 2016). Propolis ima vonj po rastlinskih popkih, medu, vosku, smoli in vanilji (Kapš, 2012). Med nekaterimi avtorji velja mnenje, da čebele snovi, ki so jih nabrale, kemično ne spreminjajo, le včasih lahko hidrolizirajo glikozide iz popkov in brstičev (Babnik in sod., 1998). Propolis ima grenak okus (Pušnik, 2016). Trdota propolisa je odvisna od temperature. Nabran sveži propolis je mehek in lepljiv. Pod temperaturo 15 °C postane trd, krhek in lomljiv. Zamrznjen propolis postane drobljiv in se lahko zmelje v prah z mlinčkom za mletje (Pušnik, 2016). Avtor ne navaja tip mlinčka, v katerem se melje propolis. Med 25 °C in 45 °C se propolis omehča in postane lepljiv, tako se ga lahko lepo oblikuje, ne da bi propolis vmes pokal (Babnik in sod., 1998). Nad 45 °C propolis postaja še bolj lepljiv, gumijast, vse dokler ne doseže tališča, ki je med 60 °C in 70 °C. Pri nekaterih vzorcih pa so ugotovili, da je lahko temperatura tališča tudi do 100 °C. Potem, ko propolis enkrat zamrzne, ostane trd in lomljiv tudi, če ga ponovno segrejemo na višje temperature (Wagh, 2013). Propolis intenzivno hlapi nad 83 °C (Pušnik, 2016). Specifična teža propolisa je med 1,112 in 1,136 g/cm3 (Kapš, 2012). Propolis ima lipofilne lastnosti (Wagh, 2013). Topnost propolisa je odvisna od več dejavnikov: vrste, čistosti in temperature topila, trajanja postopka raztapljanja ter velikosti delcev propolisa (Pušnik, 2016). Zaradi zapletene sestave propolisa, vrsta topila vpliva na sestavo raztopine. Pri izbiri topila moramo biti zato še posebej previdni. Najpogosteje se za raztapljanje propolisa uporabljajo naslednja topila: voda, metanol, etanol, kloroform, 7 diklorometan, eter in aceton (Wagh, 2013), benzen, vodne raztopine NaOH (Kapš, 2012). Torej tako hidrofilna kot lipofilna topila, po čemer lahko sklepamo, da raztopine vsebujejo različne frakcije propolisa v različnih koncentracijah. Raztopine v acetonu, benzenu, 2 % NaOH in drugih lužnatih raztopinah so škodljive, saj povzročajo kemijske opekline in zato ne smejo priti v stik s sluznico ali kožo ter niso primerne za uživanje oz. uporabo na koži. Propolis je topen tudi v raztopini vodnega stekla (natrijevega silikata) in lipofilnih snoveh kot so bencin, olja in druge maščobe ter vazelin (Kapš, 2012). Najpogosteje se propolis topi pri temperaturah med 80 °C in 105 °C. V vroči vodi se topi od 7 do 19 % propolisa, manj v hladni vodi. V etru s temperaturo 123 °C se raztopi do 66 %, v etilnem alkoholu od 50 do 75 % in v acetonu od 20 do 40 % propolisa. Propolis se bolje topi v mešanici topil, npr. eter in alkohol ali pa kloroform in alkohol. Manjši kot so delci propolisa, bolje se topi. Najbolje se topi, če je pred tem uprašen, saj tako povečamo površino, ki je v stiku s topilom (Kapš, 2012). Za ekstrakcijo različnih bioaktivnih in drugih komponent propolisa se uporabljajo različna topila. Voda se uporablja za ekstrakcijo antocianinov, škroba, tanina ali čreslovine, saponinov, terpenoidov, polipeptidov in lektinov. Metanol se uporablja za ekstrakcijo antocianov, terpenoidov, saponinov, čreslovine, ksantoksilinov, totarola, kvasinoidov, laktonov, flavonov, fenonov, polifenonov, polifenolov, polipeptidov in lektinov. Za ekstrakcijo čreslovine, polifenolov, poliacetilenov, terpenoidov, sterolov in alkaloidov se uporablja etanol. Za ekstrakcijo terpenoidov in flavonoidov se uporablja kloroform. Diklorometan se uporablja za ekstrakcijo terpenoidov, čreslovine, polifenolov, poliacetilenov, sterolov in alkaloidov. Eter se uporablja za ekstrakcijo alkaloidov, terpenoidov, kumarina in maščobnih kislin, za ekstrakcijo flavonolov pa se uporablja aceton (Wagh, 2013). Propolisu pripisujejo različne biološke in farmakološke lastnosti, na primer antioksidativne lastnosti, protivirusne lastnosti, protibakterijske lastnosti in protiglivične lastnosti (Wagh, 2013). Predmet raziskav propolisa je pogosto odvisen od njegovega geografskega izvora, ki vpliva tudi na kemijsko sestavo ter posledično različno biološko aktivnost propolisa. Kujumgiev in sodelavci (1998) so na primer ugotovili, da so vsi testirani vzorci v njihovi raziskavi imeli protibakterijsko in protiglivično aktivnost, večina pa tudi protivirusno, ne glede na razlike v kemijski sestavi oz. geografski izvor. Iz rezultatov ni bilo mogoče določiti, katera sestavina propolisa je ključna za biološko aktivnost propolisa, zato sklepajo, da so v različnih vzorcih pomembne različne kombinacije sestavin propolisa. Zaenkrat je bilo izoliranih 300 sestavin z biološko aktivnostjo, med drugim: fenolne kisline, fenoli, kumarin, flavoni, flavonoli, flavanoni, terpeni, maščobne kisline in njihovi estri, alkoholi, mikrohranila, vitamini, aminokisline in encimi. Antioksidativne lastnosti propolisa so posledica fenolnih komponent, predvsem flavonoidov kot so apigenin, tektokrizin, krizin, galangin, pinocembrin, genkvanin, kamferol, 5-hidroksi-4,7-dimetoksiflavon, piloin in pinostrobin halkon (Olczyk in sod., 2017). 8 2.3 SHRANJEVANJE PROPOLISA Pridobljen propolis se shranjuje v zaprtih posodah v obliki manjših stlačenih kepic, težkih od 50 do 100 g. Shranjuje se ga na hladnem (med 0 °C in 4 °C) in temnem prostoru. Na hladnem ga hranimo zato, da se ohranijo hlapne snovi, v temi pa, ker je onemogočena oksidacija snovi zaradi UV-žarkov. Propolis naj bi ohranil svoje značilnosti do 3 leta, če ga hranimo na suhem, v pergamentnem papirju in na sobni temperaturi (Kapš, 2012). Metoda shranjevanja ekstraktov propolisa z liofilizacijo, naj bi ohranila antibakterijske lastnosti propolisa, vendar še ni raziskav o tem, kakšni naj bi bili učinki takšnega dolgotrajnega shranjevanja. Obstaja namreč možnost, da propolis med liofilizacijo izgubi kakšno od svojih koristnih lastnosti (Krell, 1996). Segrevanje pri temperaturi 50°C in izpostavitev UV-sevanju zmanjša antioksidativne lastnosti propolisovega pršila in kapljic, zato propolis med shranjevanjem ne sme biti izpostavljen visokim temperaturam in UV-sevanju (Olczyk, 2017). V splošnem se biološka aktivnost z dolžino shranjevanja zmanjšuje (Bogdanov, 2017). V raziskavi o vplivih dolgotrajnega shranjevanja na antibakterijsko aktivnost so ugotovili, da se je raztopini propolisa v etanolu, shranjeni 10 in 15 let, antibakterijska aktivnost povečala (Meresta, 1997). 2.4 KRITERIJI KAKOVOSTI IN STANDARDIZACIJA PROPOLISA Za določanje kakovosti propolisa se uporablja kriterije, kot so videz, barva, vonj, okus, struktura, koncentracija, fizikalno-kemične lastnosti kot so oksidacija, fenolne spojine in jodovo število (Pušnik, 2016). Izdelati bi bilo potrebno specifične kriterije za posamezen kemični tip propolisa, ki temelji na koncentraciji bioaktivnih sekundarnih metabolitov. IHC (The International Honey Commission3) je podala predlog za vrednosti koncentracij biološko aktivnih sestavin za dva najpogostejša tipa propolisa: evropski topolov propolis in brazilski zeleni propolis (Bankova in sod., 2016). Za evropski topolov tip propolisa je IHC vrednosti podala glede na raziskavo Validated Methods for the Quantification of Biologically Active Constituents of Poplar-type Propolis (Popova in sod., 2004), za brazilski zeleni propolis pa so vrednosti podane v brazilski zakonodaji ter povzete po Analytical methods applied to diverse types of Brazilian propolis (Sawaya in sod., 2011). Kriteriji za oba tipa propolisa so podani v Preglednici 1. 3 Mednarodno telo je ustanovljeno leta 1990, da bi oblikovali nove svetovne standarde medu (International Honey Commission, 2018). 9 Preglednica 1: Specifični kriterij in standardne vrednosti za vsebnost bioaktivnih sestavin v propolisu (povzeto po Bankova in sod., 2016). Tip propolisa Bioaktivna sestavina Minimalna vsebnost (%) v surovem propolisu Topolov propolis Skupni fenoli 21 Skupni flavoni in flavonoli 4 Skupni flavanoni in dihidroflavonoli 4 Brazilski zeleni propolis Skupni fenoli 5 Skupni flavonoidi 0,5 IHC je glede na različne raziskave podala vrednosti oziroma spodnje meje za nekatere kriterije, ki veljajo za vse tipe propolisa. Kriteriji kakovosti in standardi, ki se jih uporablja za vse tipe propolisa, ne glede na izvor in kemijsko sestavo, so:  količina snovi (balzama), ki se raztopi v 70 % etanolu,  vsebnost vode,  vsebnost voska,  mehanske nečistoče,  vsebnost pepela. Minimalna količina snovi (balzama), raztopljenega v 70 % etanolu, je 45 % (Popova in sod., 2007). Za vsebnost vode je predlagana vrednost maksimalno 8 %, za vsebnost mehanskih nečistoč pa največ 5 % (Bankova, 2008). Vsebnost pepela v topolovem propolisu ni določene natančne vrednosti, vendar povprečna vsebnost navedena v literaturi pa se nahaja okoli 2 % (Falcão in sod., 2013). Za Brazilski zeleni propolis je predlagana največja vsebnost pepela 5 % (Cunha in sod., 2004). Brazilska zakonodaja je za zeleni propolis določila minimalno 35 % z etanolom ekstrabilnih snovi in največjo vsebnost pepela 5 % ter vsebnost voska največ 25 % (Sawaya in sod., 2011). Za vsebnost voska imajo države določene različne dovoljene vrednosti (Bankova in sod., 2016). Ugotovili so, da je katehol dober marker za zaznavanje nečistoč v topolovem tipu propolisa (Huang in sod., 2014). Po navedbah avtorjev Stan in sod. (2011) za kakovostni propolis velja, da:  ne vsebuje toksičnih snovi,  ima sprejemljivo nizko vsebnost voska, netopljivih snovi in pepela (v %),  ima znano botanično poreklo in s tem tip aktivnih sestavin,  ima visoko vsebnost teh aktivnih sestavin (v %). Minimalne vrednosti najpomembnejših kriterijev kakovosti, ki izhajajo iz raziskav romunskega propolisa s tipično sestavo topolovega propolisa iz zmernega območja (Stan in sod., 2011), so prikazane v Preglednici 2. 10 Preglednica 2: Minimalne vrednosti za kontrolo kvalitete romunskega propolisa (povzeto po Stan in sod., 2011). Kriterij Vsebnost oz. vrednost Skupno fenolnih spojin 20 % Skupno flavonov in flavonolov 4 % Balzam 35 % Antioksidativna aktivnost RSA (Radical Scavenging Activity) 11 %, IC50 1,5 %, koncentracija antioksidativnih sestavin 170 mg kofeinske kisline/g propolisa Stan in sodelavci (2011) pa predlagajo tudi 40 % za maksimalno vsebnost voska, saj je sicer ločevanje med čistim in nečistim propolisom težko. Poleg tega avtorji poudarjajo tudi pomembnost analize onesnažil in predlagajo zmanjšanje antibiotikov, težkih kovin in aflatoksinov (B1, B2, G1, G2) v vzorcih propolisa za uporabo v zdravilih. Poudarjajo tudi pomembnost dobrih čebelarskih praks za večjo kvaliteto čebeljih produktov. Nadalje so opazili, da je vsebnost voska v propolisu odvisna od metode nabiranja propolisa. Ker ima propolis tako raznoliko kemijsko sestavo, barvo in vonj, je natančne kriterije za kakovost propolisa težko določiti. Pomembno je, da sta vsebnost voska in vidno onesnaženje čim manjša. Najmanj onesnažen in najbolj kakovosten je sveži propolis (Krell, 1996). Za ločevanje in čiščenje sestavin propolisa se uporablja visoko tekočinsko kromatografijo (HPLC), tankoplastno kromatografijo in plinsko kromatografijo (GC), za identifikacijo sestavin pa se uporablja masno spektrometrijo (MS), jedrsko magnetno resonanco (NMR), plinsko kromatografijo in masno spektroskopijo (GC-MS) (Huang in sod., 2014). GC-MS metoda se uporablja za določanje kemijske sestave propolisa, za kontrolo kakovosti in standardizacijo propolisa. Za določanje kemijske sestave se uporablja tudi LC-MS (tekočinska kromatografija sklopljena z masno spektrometrijo). MS se uporablja za ugotavljanje botaničnega porekla in sestave propolisa. NMR s primerno obdelavo podatkov in statističnimi metodami je dobra metoda za raziskave propolisa, saj omogoča razvoj dovolj učinkovitih modelov za klasifikacijo propolisa. Najboljši rezultati so običajno pridobljeni z 1H NMR, ki je tudi najpreprostejša in najhitrejša tehnika (Bankova in sod., 2016). 2.5 PROBLEMI STANDARDIZACIJE PROPOLISA Globalno gledano je propolis kemijsko raznolik in spremenljiv, zaradi česar nastajajo težave pri njegovi standardni klasifikaciji in tako še ne obstajajo zanesljiva merila za klasifikacijo propolisa. Pri klasifikaciji se pojavi več problemov, npr. izvor (rastlinske vrste, na katerih čebele naberejo sestavine za izdelavo propolisa), zemljepisna lega, podnebne razmere, različne barve, arome (Kapš, 2012) ter raznolika kemijska sestava propolisa, ki je odvisna od izvora sestavin (Bankova in sod., 2000). Sestavine, ki jih čebele uporabijo za proizvodnjo propolisa, so posledica procesov v različnih delih rastlin. Poznavanje rastlin, na katerih čebele naberejo sestavine, bi lahko uporabili za osnovo kemijske standardizacijo propolisa. Težava 11 je v tem, da čebele velikokrat nabirajo sestavine visoko v krošnjah, zaradi česar je sledenje čebelam težavno (Bankova in sod., 2000). Ker je propolis produkt iz rastlinskih surovin, bi morala biti standardizacija propolisa podobna standardizaciji rastlinskih izvlečkov oziroma ekstraktov, ki se uporabljajo v zdravilih rastlinskega izvora. Taka standardizacija temelji na koncentraciji določenih kemijskih sestavin. Ker pa se kemijska sestava različnih tipov propolisa razlikuje, ne morejo obstajati enotni kemijski kriteriji za standardizacijo, prav tako pa tudi ne za kontrolo kakovosti (Bankova in sod., 2016). 2.6 SISTEMATSKA UVRSTITEV ČEBEL V SISTEM Propolis izdelujejo medonosne čebele Apis mellifera. Vrsta se deli še na 24 podvrst, podvrste pa lahko nadalje razdelimo v štiri skupine. Uvrstitev v sistem živali do rodu Apis sp. po navodilih za vaje iz zoologije nevretenčarjev (Prevorčnik, 2011) je prikazan v Preglednici 3. Preglednica 3: Uvrstitev v sistem živali do rodu Apis sp. (povzeto po Prevorčnik, 2011). Raven Kraljestvo (Regnum) Živali (Animalia, Metazoa) Podkraljestvo (Subregnum) Prave živali (Eumetazoa) Deblo (Phylum) Členonožci (Arthropoda) Poddeblo (Subphylum) Šesteronožci (Hexapoda) Razred (Classis) Ektognatne žuželke (Insecta) Podrazred (Subclassis) Primarno krilate žuželke (Pterygota) Red (Ordo) Kožekrilci (Hymenoptera) Podred (Subordo) Ozkopase ose (Apocrita) Družina (Familia) Čebele (Apidae) Poddružina (Subfamila) Apinae Rod (Genus) Apis sp. Klasifikacija čebel je od tu naprej povzeta po Babnik in sod. (1998). Rod Apis vsebuje naslednje vrste čebel:  Apis florea (mala čebela)  Apis dorsata (orjaška čebela)  Apis cerana (kitajska čebela)  Apis indica (indijska čebela)  Apis mellifera (medonosna čebela)  Apis andreniformis  Apis koschevnikovi (rdeča čebela z Bornea) 12 Podvrste Apis mellifera: AFRIŠKA SKUPINA:  m. adansonii  m. capensis  m. lamarckii  m. litorea  m. monticola  m. scuteliata  m. unicolor  m. yemenitica CENTRALNO SREDOZEMSKA IN JUGOVZHODNA EVROPSKA SKUPINA:  m. carnica  m. cecropia  m. ligustica  m. macedonica  m. sicula ZAHODNOSREDOZEMSKA IN SEVEROZAHODNAEVROPSKA SKUPINA:  m. iberica  m. intermissa  m. mellifera  m. sahariensis BLIŽNJEVZHODNA SKUPINA:  m. adami  m. anatoliaca  m. armeniaca  m. caucasica  m. cypria  m. meda  m. syriaca Izmed naštetih so pomembnejše A. m. mellifera (temna čebela), A. m. macedonica (makedonska čebela), A. m. sicula (sicilijanska čebela), A. m. cecropia (grška čebela ), A. m. ligustica (italijanska čebela) in A. m. carnica (kranjska čebela) (Babnik in sod., 1998). Poleg medonosne čebele Apis mellifera, ki izdeluje propolis, obstajajo tudi čebelje vrste, ki izdelujejo geopropolis. Ta je podoben propolisu medonosnih čebel, saj je prav tako izdelan iz rastlinskih smol in čebeljega voska, razlikuje pa se po tem, da vsebuje tudi različne deleže 13 prsti. Izdelujejo ga tako imenovane »stingless bees« oz. neželate čebele, ki spadajo v družino Meliponinae. Geopropolis je manj raziskan kot propolis. Najbolj raziskan rod, ki izdeluje brazilski geopropolis, je Melipona sp. (Ferreira in sod., 2017). Geopropolis v Braziliji izdeluje tudi rod Tertagona sp. . Avtorji obravnavajo propolis različnih vrst čebel. V Braziliji npr. geopropolis vrst Melipona compressipes, Melipona quadrifasciata anthidioides, Tetragona clavipes (Bankova in sod., 1998), Scaptotrigona spp. (Tubi) (Moreira Pazin in sod., 2017) , Melipona scutellaris (da Cunha in sod., 2013) in Melipona fasciculata (Dutra in sod., 2014). 14 3 UPORABA PROPOLISA V PREHRANI Nismo zasledili nobenih virov, ki bi navajali, da se propolis uporablja v običajni prehrani ljudi. Že vsaj od antičnih časov se uporablja v medicinske namene (kot antiseptično in protibakterijsko sredstvo) (Bankova in sod., 2000). Kasneje pa se je uporaba uveljavila tudi v veterini, kmetijstvu (kot zaščita pred škodljivci) (Božnar, 2002) kozmetiki ter v prehranskih dopolnilih (Wagh, 2013). Ker je propolis slabo topen v vodi, ga po navadi ne uživamo surovega, ampak ga predhodno očistimo s topili (Huang in sod., 2014). Propolis v prehranskih dopolnilih najdemo v obliki suhih ali tekočih izvlečkov (Kubiliene in sod., 2015). Vodnemu izvlečku se po navadi dodaja emulgator in glicerol za povečanje topnosti (Bogdanov, 2011). Najbolj uporabljena tehnika priprave propolisa je etanolna ekstrakcija, ki je enostavna, izdelek pa ima nizko vsebnost voska in visoko vsebnost bioaktivnih komponent (Pietta in sod., 2002). Ker ima ta oblika propolisa nezaželene lastnosti (močan priokus) in ni primeren za vse uporabnike, je po mnenju več avtorjev bolj zaželen razvoj ne-etanolnih ekstrakcij (Kubiliene in sod., 2015). Drugi avtorji navajajo, da se propolis uporablja v tekočih oblikah, kot so propolisove tinkture, vodni ekstrakti, vodno-alkoholne emulzije ter propolisovo olje ali pa v obliki praška, tablet, granul (Pušnik, 2016). Lahko se uživa (žveči) tudi surov, vendar v manjših količinah. Še ena izmed enostavnejših oblik uporabe je prah, ki ga izdelajo tako, da propolis predhodno zamrznejo, nato pa zmeljejo. V takšni obliki se ga lahko dodaja običajni hrani in pijači ter za izdelavo tablet in kapsul (Bogdanov, 2016). Preglednica 4: Primeri oblik propolisa za oralno in peroralno uporabo (povzeto po Pušnik, 2016). Oblika propolisa Sestavine Naravni propolis Dobro očiščen propolis v obliki kroglic (0,3-0,5 g) Propolisova tinktura V prah zdrobljen propolis v 70-96 % etilnem alkoholu (npr. 150 g propolisa v 1L etilnega alkohola) Vodno-alkoholna emulzija propolisa Alkoholno-propolisov ekstrakt z dodatkom destilirane, deionizirane ali prekuhane vode Vodna raztopina propolisa Propolis v prahu, raztopljen v vodi Med s propolisom Propolis v prahu, vmešan v med Olje s propolisom Propolis v prahu, vmešan v olje ali maslo, v razmerju 1:10 ali 1:20 15 4 VSEBNOST HRANIL V PROPOLISU Propolis je sestavljen iz 50 % rastlinske smole, 30 % voska, 10 % eteričnih in aromatičnih olj ter 5 % cvetnega prahu (Bankova in sod., 2000). Le 5 % je tudi drugih organskih spojin, med katerimi so beljakovine, aminokisline, amini in amidi, ki jih je okoli 0,7 % ter ogljikovi hidrati, laktoni, kvinoni, steroidi in vitamini, ki pa jih najdemo v sledovih (Eroglu in sod., 2016). Čebelji vosek vsebuje estre višjih alkoholov, maščobne kisline kot tudi alifatske hidrokarbone (Tulloch, 1970). Do leta 2017 je bilo z različnimi tehnikami v propolisu odkritih 300 komponent (Olczyk in sod., 2017), med katerimi so bili najbolj zastopani flavonoidi, terpeni, fenolne kisline in njihovi estri, sladkorji, hidrokarboni in minerali (Huang in sod., 2014). Te spojine so lahko rastlinski izločki, čebelji presnovki ali pa snovi, ki se dodajajo med obdelavo propolisa (Ghisalberti, 1979; Marcucci, 1994). Poudariti je potrebno, da je propolis naravna sestavina, ki nima stalne kemijske sestave in se razlikuje glede na botanično poreklo, geografsko poreklo (Bankova, 2005), klimatske razmere (Inoue in sod., 2007) ter celo glede na čebeljo vrsto (Huang in sod., 2014). V Preglednici 5 lahko vidimo, kako se sestava propolisa razlikuje glede na različno geografsko poreklo in rastlinsko vrsto. Preglednica 5: Tipi nekaterih propolisov z navedenim geografskim poreklom, rastlinsko vrsto ter vsebovanimi glavnimi bioaktivnimi spojinami (povzeto po Bankova, 2005; Sforcin in Bankova, 2011; Wagh, 2013). Tip propolisa Geografsko Rastlinska vrsta Glavne Vir poreklo bioaktivne substance Topolov propolis Evropa, Severna Populus spp. Flavoni, (Monti in sod., 1983) Amerika, ne- skupina flavanoni, tropski predeli Aigeiros, cinamična Azije, Nova najpogostejša je P. kislina in njeni Zelandija nigra L estri Zeleni propolis Brazilija Baccharis spp., Prenilatna p- (Marcucci, 1994) najpogostejša od kumarna kislina, njih B. diterpena kislina dracunculifolia DC. Brezov propolis Rusija Betula verrucosa Flavoni, (Monti in sod., 1983) Ehrh. flavonoli Rdeči propolis Kuba, Brazilija, Dalbergia spp. Izoflavonoidi (Cuesta-Rubio in sod., Mehika 2002; Trusheva in sod., 2004) Mediteranski Sicilija, Grčija, Cupressaceae (vrsta Diterpeni (Melliou in Chinou, propolis Malta neznana) 2004; Popova in sod., 2010) »Clusia« Kuba, Venezuela Clusia spp. Poliprenilatni (Cuesta-Rubio in sod., benzofenoni 2002; Trusheva in sod., 2004) »Pacifiški« Območje Pacifika, Macaranga c-prenil- (Chen in sod, 2003; propolis Kanarsko otočje tanarius flavanoni Kumazawa in sod, 2004) 16 Avtor Mavri in sod. (2012) so s pomočjo tekočinske kromatografije z masno spektrometrijo (LC-MS) določali sestavo etanolnih ekstraktov propolisa slovenskega porekla. V sestavi so identificirali širok spekter fenolnih komponent, od katerih je bilo največ kavne kisline, p- kumarne kisline in ferulne kisline. Avtorji so prišli do ugotovitve, da je sestava slovenskega propolisa primerljiva s sestavo ostalih vzorcev propolisa, ki izhajajo iz Evrope (Mavri in sod., 2012). 4.1 MAKROHRANILA V 100 g propolisa je manj kot 1 g ogljikovih hidratov, manj kot 1 g maščob ter manj kot 1 g beljakovin. Dnevni priporočen vnos propolisa je 200 mg, kar pomeni, da njegov vnos ne prispeva k zagotavljanju zadostne količine makrohranil (Bogdanov, 2016). 4.1.1 Prisotnost sladkorjev Po navedbah avtorja Qian in sod. (2008) je vsebnost sladkorjev v propolisu slabše raziskana, saj so v propolisu pogostejši aglikoni (Markham in sod., 1996). V Preglednici 6 so navedeni masni deleži sladkorjev, ugotovljenih s HPTLC metodo, v vzorcih propolisa različnega porekla (Qian in sod., 2008). V propolisu tako, čeprav v manjših količinah, najdemo enostavne sladkorje (glukozo, fruktozo), sladkorne alkohole in uronično kislino (Huang in sod., 2014). Preglednica 6: Masni odstotki (%(w/w)) sladkorjev prisotnih v vzorcih propolisov različnega porekla (povzeto po Qian in sod., 2008). Poreklo vzorca propolisa Sladkorji, idenetificirani s HPTLC % (w/w) metodo Kenija Saharoza 0,34 Glukoza 0,23 Fruktoza 0,65 Bolgarija Saharoza 0,23 Glukoza 0,16 Fruktoza 0,08 Indija Saharoza 0,17 Glukoza 0,13 Fruktoza 0,30 17 4.2 MIKROHRANILA 4.2.1 Aminokisline4 V propolisu so odkrili 15 aminokislin, in sicer asparigin, arginin, alanin, valin, glikokol, glutamin, serin, triptofan, fenilalanin, levcin, lizin, histidin, prolin, treonin in metioni. Domneva se, da te aminokisline izvirajo iz smolnatih substanc rastlin, pa tudi iz sline čebel, kot produkt njihovega metabolizma (Marcucci in sod., 1996). 4.2.2 Minerali in vitamini Vsebnost mineralov v propolisu se razlikuje glede na geografsko poreklo. Tako so bili v različnih vzorcih propolisa iz Hrvaške z metodo atomske emisijske/absorpcijske spektrometrije najdeni Ca, K, Mg, Na, Al, B, Ba, Cr, Fe, Mn, Ni, Sr in Zn, poleg njih pa tudi toksični elementi As, Cd, Hg in Pb (Cvek in sod., 2008). V Argentinskih vzorcih propolisa so z nevtronsko aktivacijsko analizo identificirani Br, Co, Cr, Fe, Rb, Sb, Sm in Zn (Cantarelli in sod., 2011). Prisotnost toksičnih elementov v propolisu je lahko posledica okoljskega onesnaževanja (Formicki in sod., 2013). Propolis vsebuje tudi vitamine in sicer vitamine skupine B, vitamin C, vitamin D, vitamin E ter provitamin A (Kurek-Górecka in sod., 2014). Preglednica 7: Vsebnost mineralov (mg/kg)v vzorcih propolisa z različnim geografskim poreklom (Inmaculada González-Martín in sod., 2015). Mineral Argentina Španija Hrvaška Turčija mg/kg propolisa Al - 308–582 - - Ca 39–4138 1773–6683 40–317 79–118 Fe 101–1697 312–1270 14–251 - K 101–1697 735–4790 51–117 121–364 Mg 1115–1031 301–1405 10–46 - P - 171–611 - - Cr Nd** 0.3–3 0–1 - Cu Nd** 2,1–4 0.3–6 45–96 Ni Nd** 0.6–3 0–0.3 - Pb - 0,07–4 0.3–64 - Zn 33-147 163–1236 8–933 176–676 *Oznaka – pomeni, da vsebnosti tega minerala niso analizirali. **Oznaka Nd (Non detectable) pomeni, da je bila vsebnost tega minerala v propolisu pod mejo zaznave (manj kot 0,01 mg/kg). 4 Čeprav beljakovine sodijo med makrohranila, posamezne aminokisline pri obravnavi prehranskih dopolnil v okviru P3 kategorizacije uvrščamo med mikrohranila. Za razliko od običajne prehrane imamo namreč v prehranskih dopolnilih tudi posamezne izolirane aminokisline ali njihove kombinacije, zato imamo zanje v P3 tudi posebno kategorijo. Aminokisline so v teh primerih za razliko od beljakovin tudi v mnogo manjših količinah (miligrami) kot beljakovine in so tipično tudi v ustreznih tehnoloških oblikah (kapsule), za razliko od beljakovin, ki so kot makrohranila potrebna v gramskih količinah in so zato najpogosteje v obliki prahu. 18 4.3 OSTALE SESTAVINE Med fenolne spojine sodijo tiste, ki imajo v svoji strukturi vsaj en aromatski obroč in eno ali več hidroksilnih skupin direktno vezanih na aromatski obroč. So sekundarni rastlinski metaboliti, pogosto gre za polifenole in se v naravi redko pojavljajo sami, temveč jih najdemo vezane na sladkorje, amino skupine, lipide in terpenoide. Delimo jih v fenolne kisline, flavonoide, tanine, stilbene, kumarine, lignine in druge spojine na osnovi števila aromatskih obročev ter na njih vezanih strukturnih elementov (Fresco in sod., 2006). Huang in sod. (2014) navaja, da v zelenem propolisu iz Brazilije najdemo cinamično kislino, p- kumaričino kislino, ferulično kislino in njihove derivate. Ena izmed takšnih derivatov je klorogenska kislina, ki je najbolj prevladujoča komponenta od fenolnih kislin v Brazilskem propolisu rastlinske vrste Citrus spp. (Dos Santos Pereira in sod., 2003). V topolovem propolisu so najbolj zastopani derivati kavne in ferulične kisline, medtem ko so v propolisu tropskega porekla kot glavna kemijska komponenta lignani (Huang in sod., 2014). Flavonoidi so sekundarni rastlinski metaboliti, ki so v naravi pogosto prisotni kot glikozidi. Glede na zgradbo aglikonskega dela jih razdelimo v 7 skupin (Bruneton, 1999):  antocianidini (ciandin, delfinidin),  flavanoli in proantocianidini (epikatehin, katehin),  flavanoni (hesperidin, naringenin),  flavoni (apigenin, luteolin),  flavonoli (kempferol, kvercetin, miricetin),  halkoni (floretin, halkoneringenin),  izoflavoni (daidzein, genistein). Od flavonoidov v propolisu najdemo flavone, flavonole, flavanone, flavanonole, halkone, dihidrohalkone, izoflavone, izodihidroflavone, flavane, izoflavane in neoflavonoide (Huang in sod., 2014). 10 % sestavin v propolisu predstavljajo hlapne komponente. V največji meri so to terpenoidi med katerimi v propolisu najdemo monoterpene, seskviterpene, diterpene in triterpene (Huang in sod., 2014). Med ogljikovodiki, ki sestavljajo propolis, najdemo alkane, alkene, alkadiene, monoestre, diestre, aromatične estre, maščobne kisline in steroide (Huang in sod., 2014). 19 5 PRIDOBIVANJE PROPOLISA V INDUSTRIJSKEM MERILU Za pridobivanje propolisa je primeren vsak tip panja in vsako obdobje v letu le, da med njimi prihaja do razlike v izkoristku (Podržnik, 2015). Propolisa se ne sme pridobivati v obdobju zatiranja zajedavcev čebeljih družin s kemičnimi sredstvi, ki puščajo ostanke in lahko kontaminirajo proizvod (Pušnik, 2016). Za nabiranje propolisa se uporabljajo namenske mreže in tkanine, ki imajo odprtine manjše od 5 mm in so narejene iz živilsko neoporečnih materialov. Mreže in tkanine se vstavijo nekaj mm nad plodiščem oziroma tik ob gnezdu. Ko so odprtine polne (zadelane s propolisom), se mreže vzamejo iz panja. Propolis je zaradi lepljive lastnosti težko odstraniti, zato se ga skupaj s pripomočki za nabiranje najprej zamrzne v zamrzovalniku in nato preprosto odlušči z mrež ali tkanine. Ena čebelja družina letno daje do 150 g propolisa. Pridelek lahko povečamo tako, da spustimo razpoke med posameznimi deli panja, vendar na ta račun čebele naberejo manj medu (Umeljić, 2012). 20 6 PROPOLIS V PREHRANSKIH DOPOLNILIH NA SLOVENSKEM TRGU Iz zbranih literaturnih podatkov je razvidno, kateri in kako številni faktorji vplivajo na lastnosti propolisa. Od vrste čebel, ki so ga pridelale, prek vrste rastlin, na katerih so se čebele pasle, pa celo klimatske razmere in lege čebelnjakov. Te informacije pa na prehranskih dopolnilih s propolisom niso navedene. Pravzaprav ne najdemo na njih niti osnovne opredelitve, ali gre za topolov propolis ali brazilski zeleni propolis. Glede na dodatni vpliv, ki ga imajo na sestavo propolisa človeški postopki pridelave (npr. uporaba različnih topil, temperatura okolja), lahko ugotovimo, da je poimenovanje propolis preveč generično oziroma preveč splošno, da bi lahko izdelkom s propolisom pripisovali kakršnekoli skupne lastnosti zaradi vsebnosti te vrste sestavine5. EFSA (European Food Safety Authority) (2010a, 2010b) ugotavlja, da naj bi bili nosilci antioksidativnega delovanja v propolisu flavonoidi. To pomeni, da bi morali njihovo vsebnost v posameznem propolisu kvantitativno ovrednotiti. Vsekakor bi lahko k večji kakovosti teh izdelkov pripomogli proizvajalci z deklaracijami, ki bi vsebovale več podatkov oz. informacij o uporabljenem propolisu. Še bolj to velja za čistost oz. onesnaženost uporabljenega propolisa. Proizvajalci teh prehranskih dopolnil, ki so prisotna na slovenskem trgu, so predvsem iz Evrope, kar kaže Grafični prikaz št. 1. Nekateri proizvajalci pri trženju svojih izdelkov poudarjajo državo svojega porekla kot sinonim boljše kakovosti. 5 Do enakega sklepa je prišla že EFSA pri presoji predlaganih zdravstvenih trditev za propolis, saj naj sestava propolisa ne bi bila dovolj definirana, da bi lahko iz nje sklepali na učinek oz. delovanje. S to utemeljitvijo so namreč zavrnjene naslednje predlagane trditve, ki jih podajamo v nadaljevanju v angleščini, kot so objavljeni v Registru prehranskih in zdravstvenih trditev EU (Evropska komisija, 2018): Helps the natural defences. Contributes to a normal immune response. Support the immune systems. Contributes to the natural defences. Maintenance of the normal immune system. Supports the natural resistance. Contributes to natural immunological defences. Propolis contributes to the natural defences and proper functioning of the immune system. Helps the physiological blood fluidity. Helps to maintain a healthy liver function, supporting the digestion and the body purification. Increases the physiological resistance of the organism in case of severe ambiance conditions. Promotes upper respiratory tract health. Contributes to the resistance of the organism. Supports the natural defence mechanism, especially at the level of the upper respiratory tract. Pleasant for temporary croakiness. For an appropriate and easy respiration. Contributes to to the respiratory comfort. Soothing for throat and chest (airways). Supports the immune system and the body’s defence. Helps to maintain the integrity of the body thanks to its antimicrobial effects/Propolis has a natural antimicrobial action. Flavonoids contained within the propolis contribute to the microbial balance in the body organs and tissues. Helps to protect cells from oxidation. Helps maintain a healthy immune system. Supports cell health & function. Well known source of antioxidants. Natural defense against free radicals. Soothing effect on throat and mouth. Soothes the stomach and gut. Supports oral health. Maintains health of teeth and gums. Contributes to ease throat discomfort - helps to soften the throat. Contributes to ease throat discomfort. 21 Grafični prikaz 1: Delež izdelkov s propolisom po državah glede na sedež proizvajalcev, po podatkih baze P3 Professional za avgust 2018. 27% 31% 1% 4% 19% 8% 10% Slovenija Italija Nova Zelandija Francija Španija Nemčija Ostalo Pa vendar se informativnost deklaracij vseh prehranskih dopolnil s propolisom na slovenskem trgu ne razlikuje glede na domicilno državo proizvajalca, pri čemer moramo biti pozorni, da država sedeža proizvajalca oziroma lokacije proizvodnje ni nujno tudi država porekla uporabljenega propolisa. Kot vidimo iz Grafičnega prikaza št. 2, kar dobra tretjina prehranskih dopolnil s propolisom na slovenskem trgu nima nobenih opozoril, ena tretjina nosi splošna opozorila, ki veljajo za vsa prehranska dopolnila6, in le ena tretjina ima dodatna opozorila, ki se najpogosteje nanašajo na potencialne alergije ter odstopanja v videzu izdelka. 6 Splošna opozorila, ki so predpisana za prehranska dopolnila, so: “Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.“, “Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano“, “Shranjevati nedosegljivo otrokom!“ (Pravilnik o prehranskih dopolnilih, Uradni list RS, št. 66/13). 22 Grafični prikaz 2: Delež izdelkov s propolisom glede na opozorila uporabnikom, po podatkih baze P3 Professional za avgust 2018. 30% Dodatna opozorila o previdnosti 34% pri jemanju propolisa Le splošna opozorila Brez opozoril 36% Kompleksnost sestave propolisa kot surovine se kaže tudi v tehnoloških oblikah prehranskih dopolnil, v katerih se pojavlja na slovenskem trgu. V Grafičnem prikazu št. 3 tako vidimo, da je več kot 50% izdelkov na trgu v različnih tekočih oblikah, med katere sodijo tudi izdelki, ki se uporabljajo kot pršila7. Za tekoče oblike pa običajno niso potrebni zahtevnejši tehnološki postopki predelave in standardizacije. Grafični prikaz 3: Delež izdelkov s propolisom glede na tehnološke oblike, po podatkih baze P3 Professional za avgust 2018. 18% 34% 35% 13% Sirup Druge tekočine Pastila Ostale oblike 7 Na deklaracijah se pogosto zamenjuje tehnološka oblika in vsebnik, ki je lahko tudi dozirnik. Tako je pršilnik vsebnik, medtem ko je tehnološka oblika običajno raztopina, pri čemer je potrebna točna informacija o uporabljenem topilu in koncentraciji topljenca, v tem primeru propolisa. 23 Tehnološka oblika in doziranje pogojujeta količine izdelka in glavne sestavine, ki jih zaužijemo, npr. kapljice vsebujejo le nekaj desetink mg propolisa. Ob upoštevanju vsebnosti hranil v propolisu ugotovimo, da s temi izdelki ne prispevamo opazno k vnosu kateregakoli makro- oz. mikrohranila. Vsebnost ostalih sestavin pa je tako variabilna, da je ob tako nizkih vnosih njihova smiselnost med prehranskimi dopolnili vprašljiva. Prav tako težko govorimo o koncentrirani obliki hranil oz. drugih snovi s fiziološkim učinkom, ki je osnova opredelitve prehranskih dopolnil (Pravilnik o prehranskih dopolnilih, Uradni list RS, št. 66/13). V osnovi se namreč naravno obliko propolisa najprej raztaplja v nekem topilu, torej se ga razredči in ne koncentrira. Vlogo sestavin propolisa v več- in multikomponentnih izdelkih lahko tako celo označimo za nesmiselno, saj je vsebnost ob prisotnosti drugih sestavin minimalna in pogosto celo ni navedena. Glede na pričakovano delovanje pa izdelki s propolisom tako sodijo med zdravila, zato jih je smiselno kot take tudi obravnavati, kar ugotavljajo tudi drugi avtorji, ko obravnavajo možnosti njegove standardizacije. Osnova za tako obravnavo pa je natančnejša opredelitev uporabljenega propolisa (npr. vrsta čebele, geografsko poreklo, botanično poreklo, mesec in leto pridelka, lokacija čebelnjaka), postopki, uporabljeni pri pridelavi, ter pogoji, kot je temperatura, ter, nenazadnje, natančna opredelitev uporabljenih topil in koncentracija oz. vsebnost v končnem izdelku. 24 7 VIRI Babnik, J., Poklukar, J. (1998). Od čebele do medu. Ljubljana, Kmečki glas. Bankova, V., Christov, R., Marcucci, C., Popov, S. (1998). Constituents of Brazilian Geopropolis. Verlag der Zeitschrift für Naturforschung. https://www.degruyter.com/view/j/znc.1998.53.issue-5-6/znc-1998-5-616/znc-1998-5- 616.xml Bankova, V. (2005). Chemical diversity of propolis and the problem of standardization. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.05.004 Bankova, V. S., De Castro, S. L., & Marcucci, M. C. (2000). Propolis: recent advances in chemistry and plant origin. Apidologie, 31, 3–15. https://doi.org/10.1093/jexbot/50.334.553 Bankova, V. (2008). Propolis standard: Update. http://www.ihcplatform.net/bankova2008.pdf Bankova, V., Bertelli, D., Borba, R., Conti, B. J., da Silva Cunha, I. B., Danert, C., Nogueira, E., I. Falcão, S., Isla, M. I., Nieva Moreno, M. I., Papotti, G., Popova, M., Basso Santiago, K., Salas, A., Frankland Sawaya, C. H., Vilczaki Schwab, N., Sforcin, J. M., Simone-Finstrom, M., Spivak, M., Trusheva, B., Vilas-Boas, M., Wilson, M. in Zampini, C. (2016). Standard methods for Apis mellifera propolis research. Journal of Apicultural Research. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00218839.2016.1222661 Bogdanov, S. (2017). Propolis: Composition, Health, Medicine: A Review. http://www.bee- hexagon.net/files/file/fileE/Health/PropolisBookReview.pdf Bokal, L., Gregori, J. (2008). Čebelarski terminološki slovar. Ljubljana, Založba ZRC, ZRC SAZU. https://books.google.si/books?id=t86rbO9g4eMC&pg=PA185&lpg=PA185&dq=panj+%C 5%BErelo&source=bl&ots=ucpU9ispXz&sig=G4RmtIKeU7O- g4eqKGF2Sk4FfeY&hl=sl&sa=X&ved=0ahUKEwjS8sb_05HbAhVQaVAKHYtwBxAQ6AEIgA EwDA#v=onepage&q=panj%20%C5%BErelo&f=false Božnar, M.. (2002). Zaklad iz čebeljega panja. Ljubljana, Kmečki glas. Cantarelli, M. Á., Camiña, J. M., Pettenati, E. M., Marchevsky, E. J., & Pellerano, R. G. (2011). Trace mineral content of Argentinean raw propolis by neutron activation analysis (NAA): Assessment of geographical provenance by chemometrics. LWT - Food Science and Technology, 44(1), 256–260. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2010.06.031 Chen, C. N., Wu, C. L., Shy, H. S., & Lin, J. K. (2003). Cytotoxic prenylflavanones from Taiwanese propolis. Journal of Natural Products, 66(4), 503–506. https://doi.org/10.1021/np0203180 Cuesta-Rubio, O., Frontana-Uribe, B. A., Ramirez-Apan, T., & Cardenas, J. (2002). Polyisoprenylated Benzophenones in Cuban Propolis; Biological Activity of Nemorosone. Zeitschrift Fur Naturforschung - Section C Journal of Biosciences, 57(3–4), 372–378. https://doi.org/10.1515/znc-2002-3-429 Da Cunha, I. B.S., Sawaya, A. C. H. F., Caetano, F. M., Shimizu, M. T., Marcucci, M. C., Drezza, F. T., Povia, G. S., Carvalho, P. O. (2004). Factors that Influence the Yield and 25 Composition of Brazilian Propolis Extracts. J. Braz. Chem. Soc., 15: 964–970. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0103-50532004000600026&script=sci_arttext Da Cunha, M. G., Franchin, M., de Carvalho Galvão, L. C., Góis de Ruiz, A. L. T., de Carvalho, J. E., Ikegaki, M., de Alencar, S. M., Koo, H., Rosalen, P. L. (2013). Antimicrobial and antiproliferative activities of stingless bee Melipona scutellaris geopropolis. BMC Complementary and Alternative Medicine, 2013: 13-23. https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882- 13-23 Cvek, J., Medić-Šarić, M., Vitali, D., Vedrina-Dragojević, I., Šmit, Z., & Tomić, S. (2008). The content of essential and toxic elements in croatian propolis samples and their tinctures. Journal of Apicultural Research, 47(1), 35–45. https://doi.org/10.1080/00218839.2008.11101421 Dos Santos Pereira, A., De Miranda Pereira, A. F., Trugo, L. C., & De Aquino Neto, F. R. (2003). Distribution of quinic acid derivatives and other phenolic compounds in Brazilian propolis. Zeitschrift Fur Naturforschung - Section C Journal of Biosciences, 58(7–8), 590– 593. Dutra, R. P., de Barros Abreu, B. V., Cunha, M. S., Batista, M. C. A., Brandão Torres, L. M., Fernandes Nascimento, F. R., Ribeiro, M. N. S., Meireles Guerra, R. N. (2014). Phenolic Acids, Hydrolyzable Tannins, and Antioxidant Activity of Geopropolis from the Stingless Bee Melipona fasciculata Smith. J. Agric. Food Chem., 62, 2549–2557. https://pubs-acs-org.nukweb.nuk.uni-lj.si/doi/abs/10.1021/jf404875v Eroglu, N., Akkus, S., Yaman, M., Asci, B., & Silici, S. (2016). Amino acid and vitamin content of propolis collected by native caucasican honeybees. Journal of Apicultural Science, 60(2), 101–110. https://doi.org/10.1515/JAS-2016-0021 European Food Safety Authority (EFSA). (2010a). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to propolis (ID 1242, 1245, 1246, 1247, 1248, 3184) and flavonoids in propolis (ID 1244, 1644, 1645, 3526, 3527, 3798, 3799) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1810. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1810 European Food Safety Authority (EFSA). (2010b). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to various food(s)/food constituent(s) and protection of cells from premature aging, antioxidant activity, antioxidant content and antioxidant properties, and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010; 8(2):1489. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2010.1489 Evropska komisija. 2018. EU Register of nutrition and health claims made on foods. http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=reg ister.home Falcão, S., Freire, C., Vilas-Boas, M. (2013). A proposal for Physicochemical Standards and Antioxidant Activity of Portuguese Propolis. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 90: 1729–1741. 26 https://onlinelibrary-wiley-com.nukweb.nuk.uni-lj.si/doi/abs/10.1007/s11746-013- 2324-y Ferreira, J. M., Fernandes-Silva, C. C., Salatino, A., Message, D., Negri, G. (2017). Antioxidant Activity of a Geopropolis from Northeast Brazil: Chemical Characterization and Likely Botanical Origin. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2017. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/4024721/abs/ Formicki G, Gren A, Stawaez R, Zysk B, G. A. (2013). Metal content in honey, propolis, wax, and bee pollen and implication for metal pollution monitoring. Pol J Environ Stud, 22(1), 99–106. Fresco, P., Borges, F., Diniz, C., & Marques, M. P. M. (2006). New insights on the anticancer properties of dietary polyphenols. Medicinal Research Reviews, 26(6), 747–766. https://doi.org/10.1002/med.20060 Ghisalberti, E. L. (1979). Propolis: A Review. Bee World, 60(2), 59–84. https://doi.org/10.1080/0005772X.1979.11097738 Huang, S., Zhang, C.-P., Li, G. Q., Sun, Y.-Y., Wang, K., Hu, F.-L. (2014). Identification of Catechol as a New Marker for Detecting Propolis Adulteration. Molecules 19(7), 10208- 10217. http://www.mdpi.com/1420-3049/19/7/10208/htm Huang, S., Zhang, C.-P., Wang, K., Li, G. Q., & Hu, F.-L. (2014). Recent advances in the chemical composition of propolis. Molecules (Basel, Switzerland), 19(12), 19610–19632. https://doi.org/10.3390/molecules191219610 International Honey Commission (IHC). (2018). http://ihc-platform.net/index.html Inmaculada González-Martín, M., Escuredo, O., Revilla, I., Vivar-Quintana, A. M., Carmen Coello, M., Riocerezo, C. P., & Moncada, G. W. (2015). Determination of the mineral composition and toxic element contents of propolis by near infrared spectroscopy. Sensors (Switzerland), 15(11), 27854–27868. https://doi.org/10.3390/s151127854 Inoue, H. T., De Sousa, E. A., De Oliveira Orsi, R., Cunha Funari, S. R., Carelli Barreto, L. M. R., & Da Silva Dib, A. P. (2007). Produção de própolis por diferentes métodos de coleta. Arch. Latinoam. Prod. Anim. , 15(2), 65–69. Kapš, P. (2012). Zdravljenje s čebeljimi pridelki : apiterapija. Novo mesto, Grafika Tomi. Krell, R. (1996). Value-added Products from Beekeeping. Food and Agriculture Organization of the United Nations. https://books.google.si/books?id=BzzBBbnIJhIC&pg=PA180&lpg=PA180&dq=propolis+q uality+test+potassium+permanganate&source=bl&ots=IdjdjQpRDB&sig=V_0xwhazFbyV J2iwTI1uXZPUvtU&hl=sl&sa=X&ved=0ahUKEwjFqYSb3MTbAhUqS5oKHYViA_cQ6AEIPjAI #v=onepage&q=propolis%20quality%20test%20potassium%20permanganate&f=false Kubiliene, L., Laugaliene, V., Pavilonis, A., Maruska, A., Majiene, D., Barcauskaite, K., … Savickas, A. (2015). Alternative preparation of propolis extracts: Comparison of their composition and biological activities. BMC Complementary and Alternative Medicine, 15(1). https://doi.org/10.1186/s12906-015-0677-5 Kujumgiev, A., Tsvetkova, I., Serkedjieva, Yu., Bankova, V., Christov, R., Popov, S. (1998). Antibacterial, antifungal and antiviral activity of propolis of different geographic origin. 27 Journal of Ethnopharmacology 64 (1999), 235-240. https://www-sciencedirect- com.nukweb.nuk.uni-lj.si/science/article/pii/S0378874198001317 Kumazawa, S., Goto, H., Hamasaka, T., Fukumoto, S., Fujimoto, T., & Nakayama, T. (2004). A New Prenylated Flavonoid from Propolis Collected in Okinawa, Japan. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 68(1), 260–262. https://doi.org/10.1271/bbb.68.260 Kuonen, R. (2017) . Gastritis-Ratgeber. Anwendungen zum Aufbau der Magen- und Darmflora. https://books.google.si/books?id=RaQkDwAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=sl#v=onep age&q=propolis&f=false Kurek-Górecka, A., Rzepecka-Stojko, A., Górecki, M., Stojko, J., Sosada, M., & Swierczek- Zieba, G. (2014). Structure and antioxidant activity of polyphenols derived from propolis. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules19010078 Marcucci, M. C. (1994). Propolis : chemical composition , biological properties and therapeutic activity. Apidologie, 26(1), 83–99. https://doi.org/10.1051/apido:19950202 Marcucci, M. C., De Camargo, F. A., & Lopes, C. M. A. (1996). Identification of amino acids in Brazilian propolis. Zeitschrift Fur Naturforschung - Section C Journal of Biosciences, 51(1–2), 11–14. Markham, K. R., Mitchell, K. a., Wilkins, A. L., Daldy, J. a., & Lu, Y. (1996). HPLC and GC-MS identification of the major organic constituents in New Zeland propolis. Phytochemistry, 42(1), 205–211. https://doi.org/10.1016/0031-9422(96)83286-9 Mavri, A., Abramovič, H., Polak, T., Bertoncelj, J., Jamnik, P., Smole Možina, S., & Jeršek, B. (2012). Chemical properties and antioxidant and antimicrobial activities of slovenian propolis. Chemistry and Biodiversity, 9(8), 1545–1558. https://doi.org/10.1002/cbdv.201100337 Meglič, M. (2004). Čebelji pridelki: pridobivanje in trženje. Brdo pri Lukovici, Čebelarska zveza Slovenije. Melliou, E., & Chinou, I. (2004). Chemical analysis and antimicrobial activity of Greek propolis. Planta Medica, 70(6), 515–519. https://doi.org/10.1055/s-2004-827150 Meresta, T. (1997). Zmiany aktywnosci przeciwbakteryjnej ekstraktow propolisu w czasie wieloletniego przechowywania. Medycyna Weterynaryjna, 53:05: 277-278. http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-e45e9ea9-4ede- 48d4-b727-7d71db3fb649 Monti, M., Bertt, E., Carminati, G., & Cusini, M. (1983). Occupational and cosmetic dermatitis from propolis. Contact Dermatitis, 9(2), 163–163. https://doi.org/10.1111/j.1600- 0536.1983.tb04341.x Moreira Pazin, W., da Mata Mõnaco, L., Egea Soares, A. E., Galeti Miguel, F., Aparecida Berretta, A., Siuiti Ito, A. (2017). Antioxidant activities of three stingless bee propolis and green propolis types. Journal of Apicultural Research, 56:1: 40-49. https://www-tandfonline-com.nukweb.nuk.uni- lj.si/doi/abs/10.1080/00218839.2016.1263496 Olczyk, P., Komosinska-Vassev, K., Ramos, P., Mencner, L., Olczyk, K., Pilawa, B. (2017). Free 28 Radical Scavenging Activity of Drops and Spray Containing Propolis—An EPR Examination. Molecules 22(1), 128. http://www.mdpi.com/1420-3049/22/1/128/html Pietta, P. G., Gardana, C., & Pietta, A. M. (2002). Analytical methods for quality control of propolis. Fitoterapia, 73(SUPPL. 1). https://doi.org/10.1016/S0367-326X(02)00186-7 Popova, M., Bankova, V., Butovska, D., Petkov, V., Nikolova-Damyanova, B., Sabatini, A. G., Marcazzan, G. L., Bogdanov, S. (2004). Validated Methods for the Quantification of Biologically Active Constituents of Poplar-type Propolis. Phytochemical analysis 15, 4: 235-240. https://onlinelibrary-wiley-com.nukweb.nuk.uni-lj.si/doi/abs/10.1002/pca.777 Popova, M., Bankova, V., Bogdanov, S., Tsvetkova, I., Naydenski, C., Marcazzan, G. L., Sabatini, A. G. (2007). Chemical characteristics of poplar type propolis of different geographic origin. Apidologie, 38: 306–311. https://link-springer-com.nukweb.nuk.uni-lj.si/article/10.1051/apido:2007013 Popova, M. P., Graikou, K., Chinou, I., & Bankova, V. S. (2010). GC-MS profiling of diterpene compounds in mediterranean propolis from Greece. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58(5), 3167–3176. https://doi.org/10.1021/jf903841k Pravilnik o prehranskih dopolnilih. (2013). Ur. l. RS št. 66/2013. Prevorčnik, S. (2011). Navodila za vaje iz zoologije nevretenčarjev. Ljubljana, Študentska založba. Pušnik, V. (2016). Apiterapija. Ljubljana, Kmečki glas. Qian, W. L., Khan, Z., Watson, D. G., & Fearnley, J. (2008). Analysis of sugars in bee pollen and propolis by ligand exchange chromatography in combination with pulsed amperometric detection and mass spectrometry. Journal of Food Composition and Analysis, 21(1), 78–83. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2007.07.001 Stan, L., Liviu, A., Mărghitaş, D., Dezmirean, D. (2011). Quality Criteria for Propolis Standardization. Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, 44 (2). https://www.researchgate.net/publication/267706090_Quality_Criteria_for_Propolis_S tandardization Sawaya, A. C. H. F., da Silva Cunha, I. B., Marcucci, M. C. (2011). Analytical methods applied to diverse types of Brazilian propolis. Chemistry Central Journal, 5:27. https://link-springer-com.nukweb.nuk.uni-lj.si/article/10.1186/1752-153X-5-27 Trusheva, B., Popova, M., Naydenski, H., Tsvetkova, I., Rodriguez, J. G., & Bankova, V. (2004). New polyisoprenylated benzophenones from Venezuelan propolis. Fitoterapia, 75(7–8), 683–689. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2004.08.001 Wagh, V. D. (2013). Propolis: A wonder bees product and its pharmacological potentials. Advances in Pharmacological Sciences. https://doi.org/10.1155/2013/308249 29