Pravno zavezujoča moč zakona v treh obdobjih novejše pravne zgodovine Slovenije - Igličar, Albin (Pravni letopis, 2019)
Za konec zakonodajnega postopka v širšem pomenu besede sta potrebni še razglasitev in objava zakona. S tem postane zakon obstoječ, eksistenten. Slovenska ustava določa, da morajo biti zakoni objavljeni, preden začnejo veljati. Začetek veljavnosti je postavljen na petnajsti dan po objavi, če sam zakon ne določa drugače. Tedaj zakon dobi obvezno pravno moč. Ta trenutek je ustavna ureditev v Sloveniji pred drugo svetovno vojno označila za začetek obvezne moči, po drugi svetovni vojni pa za začetek uporabe.
Keywords: application of law; coming into force; promulgation; publication; Slovenija; ustavno pravo; validity; zakonodaja