Kako išče Google? - Kramar Fijavž, Marjeta (Obzornik za matematiko in fiziko, 2014)
Srce spletnega iskalnika Google je algoritem PageRank. Predstavimo osnovno idejo algoritma ter si ogledamo njegovo teoretično ozadje. Konvergenco algoritma utemeljimo na dva načina, s Perron-Frobeniusovo teorijo za pozitivne matrike ter s pomočjo Banachovega izreka o negibni točki.
Keywords: spletni iskalniki; algoritem PageRank; pozitivne matrike; izrek o negibni točki