Letnik 1910, Državni zakonik za kraljevine in dežele, zastopane v državnem zboru. Kos XXII. — Izdan in razposlan dne 22. marca 1910. Vsebina : Št. 56. Ukaz o izpremembi navodila za preiskovanje kondenziranega mleka. 56. Ukaz finančnega ministrstva z dne 18. marca 1910.1. o izpremembi navodila za preiskovanje kondenziranega mleka. V porazumu s kraljevim ogrskim finančnim ministrstvom sc izpreminja navodilo za določitev vsebine trstnega cukra kondenziranega mleka (navodilo 1, oddelek C priloge A k § 2 priloge A k izvršitvenemu predpisu o cukrarini z dne 29. avgusta 19(>3. 1. [drž zak. št. 176] in ukaz finančnega ministrstva z dne 23. februarja 1906. 1. [drž. zak. št. 41]) in naj se glasi tako: C. Preiskava kondenziranega mleka. (Sestavilo preiskovališče c. kr. tehniške finančne kontrole na Dunaju.) Podlaga metode. Kondenzirano mleko ima poleg trstneg i cukra (R) še mlečnega cukra (M) in eventualno menjajoče množine inverlnega cukra (1). R + M + l = G (skupni euker). Skupni cuker se določi po inverziji trstnega cukra, kar ga je, z redukcijo s pomočjo Fehlingove raztopine in se preračuni za trstni cuker. V drugi poskušnji se prevre trstni euker in eventualno invertni cuker, kar ga je, s pomočjo stiskanih droži, ostajajoči mlečni cuker se poizve iz svoje redukcijske sposobnosti proti Fehlingovi raztopini in se preračuni tudi za trstni cuker. Razlika G—M daje iskano vsebino trstnega cukra. Izvršitev analize. 25 y kondenziranega mleka, ki se naj preišče, se raztopi v betu s 500 cm3 v vodi in se pomeša s toliko množino razredčene žveplene kisline (prilično 10 cm3 pol normalno), kolikor je potrebno za usedanje kazeina. Nato se napolni do znamke (raztopina I). a) Določitev vsega cukra: bOcm3 raztopine I se dene v bet z 250 cm3 in se spravi ua duo z 2 cm3 svinčenega octa ; na to se, ko se je pridalo nekaj natrijosulfatne raztopine, napolni do znamke in se filtrira. Od filtrata se 50 cm3 pomeša s 25 etn3 vode in 5 cm3 solne kisline (d = 1 • 19) in se invertira po uradni inverzijski metodi. Nato se hitro ohladi, nevtralizuje in na 100 cm3 napolni. V 25 cm3 te raztopine se določi ves cuker na navaden način tako, da se kuha šest minut s 50 cm3 Fehlingove raztopine in 75 cm3 vode. Iz dobljene- množine bakra se preračuni ves cuker za trstni euker po tabeli II.*) *) Niuuesto sedaj predpisane redukcije bakrovega oksidula na kovinski baker se lahko tehta tudi bakrov oksidul naravnost. Asbestna cevka, ki se orosi, se umije kakor navadno z alkoholom in hlipom, pride potem nekaj minut v parno sušilno omaro in se lahko tehta, ko se je (Slovonlach.) 28 b) Določitev mlečnega cukra. 50cm3 raztopine 1 se dene v bet z 250c»»3, pridene se prilično 3 g svežih, pridatkov prostih, v vodi dobro razdeljenih stiskanih droži in se pusti vreti pri prilično 33° G. Vretje se lahko raztegne na 18 ur, ne da bi se neugodno vplivalo na uspeh, ker se mlečni cuker v tem času absolutno ne načne. Po končanem vretju se čisti s svinčenim octom, nato se napolni do znamke in se filtrira. ohladila. Ta tehtani bakreni oksidul se preračuni v baker s tem, da se množi s faktorjem 0888. (Gl. Časopis kemikov [Chemiker Zeitung], XXI, str. 137, nadalje časopis za kmetijsko poskuševalstvo v Avstriji, 1898, str. 149 in 1899, str. 1). Ta enostavnejša določitev cukra se lahko uporablja tudi pri ostalih uradnih analizah (cukrovine, likêrji, itd.). V 50 cm3 filtrata se določi mlečni cuker kakor navadno s tem, da se kuha šest minut s 50 cm3 Fehlingove raztopine in 50 cm3 vode. Iz množine dobljenega bakra se preračuni po tabeli II primerna množina trstnega cukra v odstotkih. Ako se ta množina odbije od množine vsega cukra, dobljene pod a), se pokaže iskana vsebina sacharoze kondenziranega mleka v odstotkih. Določitev b) je izvršiti dvojno, z različno dobo vretja. Ta ukaz dobi moč z dnem razglasitve. Bilinski s. r.