Kratka pripovedna proza v triletju avantgardnih poskusov 1922 - 1924 - Kocijan, Gregor (Slavistična revija, 2006)
Sestavek obravnava kratko pripovedno prozo v letih avantgardnih poskusov 1922-1924. V središču pozornosti so Anton Podbevšek s svojima avantgardnima revijama Trije labodi in Rdeči pilot (1922) in sodelavci, ki so jih v njih objavili nekaj kratkih pripovedi. Avantgardna kratka pripoved je bila netradicionalna in obarvana ekspresionistično, vendar je bila pripovedno premalo sugestivna, da bi lahko močneje zaznamovala nadaljnjo pot tovrstne proze. Sočasno so kratke pripovedi objavljali tudi Slavko Grum, Miran Janrc, Ivan Mrak idr., ki niso spradali v Podbevškov avantgardni krog.
Keywords: 20. st.; 20th century; avantgarda; avant-garde; ekspresionizem; expressionism; kratka pripovedna proza; kratka proza; literarna zvrst; literary genre; modeli; models of short narrative prose; Podbevšek, Anton; Rdeči pilot; short narrative; Slovene literature; Slovenian language; slovenska književnost; slovenščina; Trije labodi