The socio-political function of performing arts and the democratisation of the Republic of Slovenia - Leskovšek, Nika (Amfiteater (Ljubljana), 2019)
V razpravi obravnavam predstavo s pomenljivim in zgovornim naslovom Dramski observatorij Kapital iz leta slovenske osamosvojitve 1991. Gre za predstavo v režiji Dragana Živadinova, ki si je do danes ustvaril prepoznaven mednarodni opus (tega obširno analizira B. Anđelković v delu Umetniški ustroj Noordung). Čeprav sama predstava Kapital do te mere celovito še ni bila analizirana, zlasti ne v kontekstu kolektivnega projekta NSK (Neue Slowenische Kunst), je namen razprave raziskava in predstavitev javnega dojemanja vloge umetnosti v družbi v času spremenjenih družbenopolitičnih razmer in tranzicije iz socializma v demokracijo, in sicer s pomočjo analize (medijske) recepcije dogodka Kapital v najširšem pomenu besede. Kot metodo uporabljam analizo "uvodnih ritualov" (E. Čufer, S. Kardum), tj. spremljevalnih dogodkov k umetniškim praksam, ki so bili posebej značilni za slovenske uprizoritvene prakse v obdobju slovenske osamosvojitve. Ker govorim o začetku devetdesetih, to pomeni fokus na časopisne objave. Zlasti me zanimajo (umetniško izzvane) objave v medijih, ki so jih sprožile tiskovne konference, kontekst kolektivnega projekta NSK in gladovna stavka Dragana Živadinova, ki jih obravnavam kot uvodne rituale k predstavi Kapital.
Keywords: democracy; demokracija; Dragan Živadinov; Drama observatory Kapital; Dramski observatorij Kapital; Gledališče sester Scipion Nasice; NSK; performing arts; politicality; političnost; Republic of Slovenia; Republika Slovenija; socialism; socializem; The Scipion Nasice Sister Theatre; uprizoritvene umetnosti