Subjektivna ocena izboljšanja po operaciji z nožničnim nenapetostnim trakom (TVT) pri zdravljenju žensk z urinsko inkontinenco - But, Igor (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Namen raziskave je oceniti subjektivno izboljšanje po operaciji z nožničnim nenapetostnim trakom (TVT) pri bolnicah s stresno (SUI) in mešano (MUI) urinsko inkontinenco. Metode. Gre za raziskavo, ki temelji na vprašalniku in v katero smo vključili 43 bolnic z MUI. Za oceno subjektivnega izboljšanja smo uporabili vizualno analogno lestvico in vprašalnik SAI (Symptom Assessment Index). Podatke smo obdelali s pomočjo neparametrične statistike. Rezultati. Subjektivna ocena izboljšanja, ocenjena 19,6 meseca po operaciji TVT, je znašala 89,3%. Po operaciji je nad uhajanjem vode tožilo 26 bolnic (27,4%) in pri večini teh (73,1%) je šlo za MUI. Uspeh operacije je bil večji pri bolnicah s SUI in s stabilnim mehurjem po posegu (96,7%). Po posegu smo pri 18,6% bolnicah s SUI ugotovili ponovno čezmerno dejavnost mehurja (PAM). Te so značilno slabše ocenile uspeh operacije (81,9%). Pri bolnicah z MUI je bil uspeh operacije ocenjen s 85,6%. Ta rezultat je bil slabši (79,4%) v primeru vztrajanja simptomov PAM po operaciji. Uspeh operacije pa je bil značilno boljši (97,5%) v primeru stabilnega mehurja (p = 0,016). Pri skupini bolnic z MUI so simptomi PAM po operaciji spontano izzveneli pri 17 bolnicah (32,7%). Bolnice so bile s TVT zadovoljne in 92,6% bi jih ta poseg priporočilo tudi drugim. Zaključki. Operacija TVT je zelo učinkovita metoda zdravljenja stresne in mešane urinske inkontinence. Uspeh operacije je visok, odvisen pa je od dejavnosti mehurja.
Keywords: Izid zdravljenja; Kirurški postopki, operativni; kirurško zdravljenje; Surgical procedures, operative; therapy; Treatment outcome; Urinary incontinence; Urinska inkontinenca; urologija; zdravljenje