Učinek protikriznih državnih pomoči na delovanje slovenskih podjetij v gospodarski krizi - Burger, Anže (IB revija (Ljubljana), 2013)
V prispevku analiziramo učinke državnih pomoči, ki so bile dodeljene za odpravljanje gospodarske krize, na obseg aktivnosti slovenskih podjetij v kriznih razmerah. Učinek protikriznih pomoči analiziramo glede na več različnih dejavnikov, ki določajo rast podjetij. V analizi uporabljamo metodo dinamične panelne regresije in povezujemo različne vire individualnih podatkov za podjetja, ki so prejela državne pomoči v obdobju 2008-2010. Iz analize izhaja, da so imeli protikrizni ukrepi negativen ali v najboljšem primeru neznačilen vpliv na zaposlenost in prodajo podjetij, ki so prejela pomoč. Velikost podjetja, kapitalska intenzivnost, stopnji vhodne in izhodne internacionalizacije pa kažejo pozitivno korelacijo z rastjo podjetij v času krize.
Keywords: Državna pomoč; Government aid; Economic crises; Ekonomske krize; Enterprises; Podjetja; Slovenia; Slovenija; ekonomska kriza; protikrizni ukrepi