Membrane za in vitro testiranje dermalne absorpcije - Gosenca Matjaž, Mirjam (Farmacevtski vestnik, 2009)
In vitro testiranja dermalne absorpcije zdravilnih učinkovin so pomemben del razvoja in vrednotenja dermalnih oz. transdermalnih dostavnih sistemov. Za določanje dermalne absorpcije in vitro nujno potrebujemo ustrezno membrano, ki v zadostni meri oponaša barierne lastnosti rožene plasti. V članku so predstavljene različne membrane, ki se uporabljajo: umetne membrane, živalska ter človeška koža in rekonstruirani celični kožni modeli.
Keywords: absorpcija; dermatologija; drug; koža; membrane; zdravila