Heparin adsorption onto model poly(ethylene terephtalate) (PET) surfaces monitored by QCM-D - Doliška, Aleš (Materiali in tehnologije, 2012)
Adsorpcijo antikoagulanta heparina na modelni film polietilentereftalata (PET) smo merili s pomočjo kremenove mikrotehtnice s spremljanjem dušenja nihanja (QCM-D). PET, ki se uporablja za izdelavo sintetičnih žilnih vsadkov, ima sicer primerne mehanske lastnosti, vendar slabšo hemokompatibilnost. Heparin, ki izboljša hemokompatibilnost površine polimera v stiku s krvjo, ima močno negativen naboj, zato je njegova adsorpcija na hidrofobni in zato prav tako bolj negativen PET, zanemarljiva. Zato je bilo za uspešno adsorpcijo potrebno uporabiti vmesni vezivni sloj kationskega polimera. Preverili smo učinke več različnih kationskih polimerov in ugotovili, da se heparin najbolje adsorbira na sloj polietilenimina (PEI). Heparin smo adsorbirali iz vodne raztopine in iz fiziološke raztopine (PBS). Heparin se je iz raztopine PBS znatno bolje adsorbiral. Meritve smo ovrednotili z uporabo Sauerbreyeve enačbe in Voigtovega viskoelastičnega modela in ugotovili, da heparin na površini PET tvori čvrst film.
Keywords: polietilentereftalat; heparin; PET; QCM-D; poly(ethyleneterephtalate); hemokompatibilnost; haemocompatibility