Več kot le rak materničnega vratu: neoplazme v povezavi z okužbo s človeškimi papilomavirusi in njihovo preprečevanje - Arko, Darja (Zdravniški vestnik, 2021)
Človeški (humani) papilomavirusi (HPV) so heterogena skupina virusov, ki jih etiološko povezujemo z benignimi in malignimi novotvorbami ploščatoceličnega epitela. Prav tako pa se vpletajo tudi v karcinogenezo adenokarcinomov. Zmotno je prepričanje, da je okužba s HPV povezana zgolj z rakom materničnega vratu. Številne raziskave so potrdile povezavo med okužbo s HPV in nastankom anogenitalnih bradavic, papilomatoze grla, raka glave in vratu ter nenazadnje novotvorb zunanjega spolovila, nožnice, anusa in penisa. Okužba s HPV je danes v razvitih državah poznana kot najpogostejša spolno prenosljiva bolezen. Z njo se okuži večina spolno aktivnih ljudi vsaj enkrat v življenju. Pred okužbo se lahko zaščitimo s splošnimi ukrepi, kot so manjše število spolnih partnerjev, kasnejši začetek spolnega življenja ter varno in odgovorno vedenje. Trenutno ne poznamo specifičnega protivirusnega zdravljenja okužbe s HPV. Najuspešnejša metoda, s katero lahko preprečimo okužbo s HPV, je cepljenje. Z obstoječimi cepivi lahko preprečimo večino hujših predrakavih sprememb in raka materničnega vratu ter druge benigne in maligne neoplazme, povzročene z okužbo z virusi HPV.
Keywords: cepljenje; humani papilomavirusi; maternični vrat; neoplazme