Med cesarjem in kraljem - Maver, Aleš (Acta Histriae, 2020)
Najvidnejša poteza delovanja lavantinskega knezoškofa Mihaela Napotnika v letu 1918 je njegova odsotnost s širšega političnega prizorišča. Napotnik se tako rekoč ni udeleževal procesa slovenskega poslavljanja od Habsburške monarhije. Po drugi strani svoji duhovščini ni poskušal preprečiti njenega prevzemanja ali zgolj utrjevanja vodilne vloge v tem dogajanju. Precej jasno je, da je Napotnik predstavljal običajno škofovsko figuro po standardih habsburške avstrijske Cerkve, ki je bila še vedno močno prežeta s predstavo o nujnosti zveze med prestolom in oltarjem. Škof je še leta 1918 objavil zbirko svojih govorov in pridig, posvečenih pokojnima cesarju Francu Jožefu I. in cesarici Elizabeti. Toda sočasno se zdi, da je nekak modus vivendi našel tudi z novim državnim okvirjem monarhije Karađorđevićev po letu 1918.
Keywords: Anton Mahnič; Carinthia; Carinthian plebiscite; Cerkev in država v Avstriji; Chiesa e stato in Austria; Croats and Slovenes; diocesi di Maribor; Great Britain; Italy; Kingdom of Serbs; Lavantinska škofija; legitimizem; legittimita; Maribor durante la Prima guerra mondiale; Maribor med prvo svetovno vojno; Mihael Napotnik; railways; Val Canale